2014. október 2., csütörtök

A szénhidrátszegény kenyérről

Augusztus 20. már réééégen elmúlt és én nem a kenyér napján rukkoltam elő ezzel a szösszenettel, amit a szénhidrátszegény kenyérnek szántam már jó ideje. Felteszem, sokaknak nem fogok újat mondani, hiszen nem egyszer fordul elő velem, hogy mire odaérek a boltba, már üresen kong a kedvenc kenyerem fiókja.... és fura lehet, amit most mondok: ilyenkor örülök, hiába térek haza üres kézzel a kenyérvásárlásból. Méltán népszerű. Több kedves ismerősöm és barátom eszi ezt a kenyeret az ajánlásomra, de ma mégis muszáj megosztanom azt, amit közel másfél éve tanultam meg.

Látszólag ellentmond a két dolog, az, hogy kenyér és hogy szénhidrátszegény, mégis egyre nagyobb igény mutatkozik erre manapság, főleg a népszerű paleolit diéta követőinek táborában. Nemhiába, egyre nagyobb az a bizonyos tudatosság.
Volt, hogy megkérdeztem egy divatos helyi pékségben, mennyibe kerül egy igazi, belevaló paleolit kenyér. "900 forint - hangzott a válasz -, de el lehet vinni a felét is." 450 forintért meg lenne kb. 15 dkg kenyerem, igaz szénhidrátszegény, vagy talán -mentes? Hát, ettől nem jöttem lázba, sőt azt gondoltam, nem is tudom, hogyan kérhetnek ilyen sok pénzt egy ekkora darabka kenyérért...
Aztán a Lidl-ben egyszerűen leemeltem a polcról azt a bizonyos fitt veknit, ami az összetevők tanusága szerint csak 6% szénhidrátot tartalmaz. Hát, ha ennek a fele igaz, már akkor jól jártunk, gondoltam magamban és nagy bátran hazavittem múlt nyáron az első veknit, amit azóta nagyon szívesen választok újra és újra.
Közben az Aldi is előrukkolt egy un, szénhidrátcsökkentett cipóval, ami - no lám - ugyanaz a tészta, ugyanaz a pékség, csak a köntös új. Nekem ez is rendben van, sőt, dupla esélyem van egy jó kenyérre.
No, lássuk csak, mivel van dolgunk:

Az Aldiban így fest a cipó, ...

... a Lidl-ben pedig így.

És akkor most jöjjenek a részletek a cimkéről, ha már most szeretnél többet tudni, hisz így kerek a kép:

A csökkentett szénhidrát tartalmú cipó kb. 90%-kal kevesebb szénhidrátot és 300%-kal több fehérjét tartalmaz a hagyományos kenyerekhez képest.

Összetevők: ivóvíz, búzefehérje, szójaliszt, lenmag, szójatöret, napraforgómag, lenmag - sárga, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, szezámmag, almarost, étkezési búzakorpa, élesztő, szárított, teljes kiőrlésű tönkölykovász (tönkölyliszt, ivóvíz), étkezési só, árpamaláta kivonat, fűszerek (koriander)
A termék szóját, glutent és szezámmagot tartalmaz.

Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia tartalom: 1148kJ/285 kcal
Fehérje: 23,5g
Szénhidrát: 6,1g
  ebből cukrok: 2,4g
Zsír: 16,8g
  ebből telített zsírsavak: 2,2g
Élelmi rost: 11,8g
Nátrium:0,5g

Pécsváradi Aranycipó Kft.

Hát, ennyi. Egy szénhidrátszegény diétába vagy szimplán tudatos étrendbe csodásan beleillik számomra ez a "megoldás", nem vagyok híve a szigorú megszorításoknak. Ráadásul, finom, jó állagú ez a kenyér, nem fűrészpor ízű és kedvező az ára is.
Egy tapasztalatot még hadd osszak meg veletek: az Aldiban kaptható változat szaftosabb, nedvesebb, ezért könnyebben penészedik, ha már 4-5 napja nem fogy el és épp nyári meleg van.
A kis kiszerelés ne riasszon vissza; nekem 3-5 napra elég egy vekni. Megtanultam, hogyan lehet két egész kicsi szelet kenyérrel is jól lakni, kis körömnyi falatokat tépni a főzelékhez, lecsóhoz, stb. Pirítósnak is kiváló, már ha szereted a pirult magvak zamatát :)
No, nem mintha nem ennék meg néha egy (na jó, kettő vagy három...) pogácsát, nem szeretném a csodálatos, hagyományos Toronyi fehér kenyeret, néha még eszem is, de vége a rendszeres, 2-3 szelet fehérkenyeres reggeliknek, vacsoráknak. Ezt választom az esetek többségében, főleg, ha nekem is hagytok ezután egy darabot valamelyik szomszédos boltban. De ha nem hagytok, akkor sem jövök zavarba, van még pár jó ötletem, pl. a Lidl Jó kenyere, a rozskenyér. Mit szóltok?  

7 megjegyzés:

  1. Az összetevőket elnézve teljesen kizártnak tartom, hogy ez igaz legyen - bár távol álljon tőlem hogy elvegyem a kedvedet tőle.
    Megnéztem az összetevők makróit, ezek a következők:
    szójaliszt fehérje 10, zsír 6, ch 10
    búzafehérje fehérje 85, zsír 6, ch 10
    lenmag fehérje 3,1, zsír 7,2, ch 4,9
    szója fehérje 36,5, zsír 19,94, ch 30,16
    napraforgó mag fehérje 18,7, zsír 47,5, ch 17,4
    lenmag fehérje 18,29, zsír 42,16, ch 28,88
    tönkölyliszt fehérje 16,7, zsír 1,9, ch 63,9
    szezámmag fehérje 2,8, zsír 7,9, ch 3,7
    búzakorpa fehérje 15, zsír 5,5, ch 51

    Ha rápillantasz látod, hogy 2 összetevőnek van a ch tartalma 6,1 alatt, amiből jelentős mennyiséget kell a kenyérbe tenni ahhoz, hogy a többit levigye erre a szintre, az pedig a lenmag és a szezámmag. De mivel ezeknek a fehérje tartalma a legalacsonyabb, lehetetlen hogy úgy tudják összekeverni, hogy a kenyérnek ennyire magas legyen a fehérje tartalma, és egyáltalán kenyér formát öltsön!

    Ez is csak egy humbuk, mint az összes többi!
    Barátkozz meg a gondolattal: ha kenyeret eszel ch-t is eszel. Nem baj ez, csak tudjál róla!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Irén,

      A víznek igen alacsony a szénhidrát tartalma. Nem lehet, hogy ez a magyarázat?

      Törlés
  2. Cukorbetegként , próbáltam ki. Még egy hagyományos vekni egy szelete, lecsóval 11.3 vitte fel a cukromat , úgy a fent említett cipó 3 szelet lecsóval 6.3 . Nekem ez elég volt ahhoz , hogy bátran fogyasszam.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem, piritva viszont nem. De tényleg sokáig tart, és laktató.

    VálaszTörlés
  4. Hát nekem nem tart sokáig. Max 2 nap. :)

    VálaszTörlés
  5. Én napi két szeletet fogyasztok belőle reggelire, így egy hétig elegendő 😊

    VálaszTörlés
  6. T mindenki!Ha arra gondoltok hogy a normális kenyérből egyáltalán nem ehetnél,ehhez képest bármi ami fogyasztható, már valami fényt jelent annak aki beteg.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...