2010. október 22., péntek

Zöldségkrémleves

Hát, ahogy elnézem, még sokat kell tanulnom ahhoz, hogy egy krémlevest úgy tudjak fotón visszaadni, hogy az gusztusosnak tessen. Ráadásul a petrezselyemzöld is kezdett elmerülni a sok exponálás közben, hiába a remek, sűrű állag...
Ez az egyik leggyorsabb leves, amit tudok készíteni, és bizony kipróbáltan mirelit zöldségekből készül. Ilyenkor szánom-bánom, hogy terhelem a környezetet azzal, hogy előre feldolgozott, jó ideig hűtött és utaztatott zöldséget használok... Ráadásul imádok a levesfőzéssel bíbelődni, szépen megtisztítani, felaprítani a zöldségeket, fűszereket, mert jól esik és a rá szánt idő mindenképp megtérül a tányérban és a gyomrokban. De bizony van úgy néhanapján, hogy rövid előkészítés és gyors hadművelet a leveshez vezető lehetséges út. Kb. 25-30 perc alatt kész, és ezzel más, általam készített leves nem tud versenyezni. Na jó, köménymaglevest nem szoktam csinálni. Illetve egyszer csináltam tavaly télen.
Természetesen "normális" zöldségekből ugyanígy elkészítheted ezt a krémlevest, és így a levesbevalókat és azok arányait is kedvedre variálhatod.


Hozzávalók:
1 kg fagyasztott franciasaláta alap
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 duci fokhagyma
zöldfűszerek: petrezselyem, zeller, majoránna,

frissen őrölt fehér bors
ha van paprika, paradicsom
tejszín vagy tejföl ízlés szerint

1) A fagyasztott zöldséget egy nagy lábosba borítom, felöntöm vízzel, de csak annyival, hogy épp ellepje és a tűzre teszem.
2) Azonnal jöhetnek a zöldségek és fűszerek, hogy az ízük belefőjön: egy egész csokor felaprított petrezselyem és zeller, míg a majoránna szárított.
3) Meghámozom a hagymákat, vékony szeletekre vágom őket és mehetnek is a zöldségek után. Csak hogy kellően plasztikus legyen: ennél a pontnál a jég már felolvadt és a belevalók ízei kezdenek elegyedni.
4) Innentől csak az a dolga a lének, hogy felforrjon és minden megpuhuljon. Eközben előkészítem a tejfölt vagy a tejszínt, a merülő mixerem, egy kisebb tálat és egy merőkanalat. Ha gondos vagy és biztosra akarsz menni, a tejfölt vagy tejszínt tedd egy tálba, hogy egy kis rámert forró lével először külön összekeverd megelőzendő, hogy összeugorjon.
Meg is tálalok és a félretett petrezselyem zöldjét felaprítom. Ezt nem érdemes túl korán megtenni, mert a fa deszka képes beszívni a kicsorduló, értékes nedveket.
5) Lehet, hogy várnom kell még egy kicsit, kóstolok, utánafűszerezek.
6) Ha elégedett vagyok az ízekkel és a zöldségek állagával, akkor a merőkanállal a zöldségek felét kimerem egy kis időre az előkészített tálba, de levet nem szedek hozzá. Most jön a mixer: a főtt zöldségeket összemixelem a lével, majd a tejföllel vagy tejszínnel. Én már simán bevállalom, hogy egyszerre a a lábasba borítom a tejfölt, inkább bízom abban, hogy kellően gyors tudok lenni. Ez majdnem mindig sikerül is. Nem bánom, ha egy ici-picit darabos marad a "krém", de ha a homogén állag jobban tetszik, hajrá, mixeld tovább. Ebbe visszateszem a kimert zöldségdarabokat és kész is vagyok.
7) Valami oknál fogva a krémlevesek találásánál mindig a mélyebb, tálszerű tányérjaimhoz nyúlok. A tetejére petrezselyem zöldje kerül és van, hogy fokhagymás/vajas/sajtos pirítóssal tálalom.

Ebből az adagból négy-öt szép tányér kerül ki, azaz nálunk kb. két étkezésre futja. Igen, egy kiló zöldség tetemes mennyiség 2 embernek, azonban egy krémleves kellő és illő állagáért, kedvéért képes lennék a dupláját is megfőzni. Ha úgy tetszik, egy teáskanálnyi lisztet vagy keményítőt keverj bele a tejfölbe szokás szerint, bár ilyen arányoknál szerintem nincs rá szükség. A lisztek közül a rizslisztet ajánlom.
Tejföllel jobban kedvelem valamiért. Már régen említettem, ezért most ismét leírom: nagyon javaslom a kapuvári Cserpes Sajtműhely bármilyen termékét.
A fűszerek közül a szerecsendiót szoktam még hozzá használni. A mai trendnek megfelelően díszítheted a tetejét csilipehellyel és olívaolajjal.

Hasonló módon szoktam készíteni a finom krumplikrémlevest kevés sárgarépával, zöldborsóval és egy kicsit több vöröshagymával - "normális" zöldségekből :)
Ha a fagyasztott, zacskós zöldségalap mellett döntesz, választhatsz különböző összetételű keverékekből karfiollal vagy brokkolival vagy ahogy tetszik. Vagy akár - most esik le - egy kukoricás, zöldbabos keverékből amolyan mexikói levest is készíthetsz. Azt hiszem, ez lesz a következő, ki is próbálom. Ebbe vagy erre mindenképp teszek majd egy kis csilit. Talán meg is pirítom egy picit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...