2011. október 11., kedd

Sajtos pogácsa a Márkus Pista feleségétől

Kicsi lányként megtanultam már, hogyha elhangzik a neve a konyhában, akkor pogácsát fogunk sütni, ám a "Márkus Pista feleségéről" csak egy nagyon halovány emlékképem van, mert talán egyszer ha találkoztunk. Annál inkább megvan egy fotó, egy már színes fotó, amin még tupírozott kontyot visel. Belém égett a képe, míg tűnődve nézegettem: ő a sajtospogácsa tudója...
Gyermekkorom óta kísér ez a pogácsa - csodálatos dolog a sütő előtt ólálkodni, térülni, fordulni, belesni az üvegen. Az ember lányának még a bőre alá is úgy bekúszik az a csodás, friss, sajtostészta illat, hogy már a levegőbe is jó volna beleharapni...

Hát, előkerült. a fotó fekete-fehér, de a mosoly a konty alatt megvan.
Ez itt a Márkus Pista és a felesége Eszter lányukkal.
Jobbra az Anyukám, a bal alsó sarokban az a szőke maszat én vagyok.

Így igazi családi klasszikussá vált számomra a Márkus Pista feleségének a receptje az elmúlt 35 évben. Persze nagyon hasonló a sajtos pogácsa receptek többsége, de hát ugye ott vannak az arányok meg a tapasztalat. Kizárólag a füstölt sajtot vontam be változtatásképp, Isten ments, hogy változtatni merjek rajta, egészséges életmód ide vagy oda. Ez egy levédett recept, kérem szépen. Jó minőségű alapanyagokból finom pogira számíthatunk.

Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
1 pohár 12%-os tejföl (17,5 dkg)
25 dkg vaj (nem, nem margarin, vaj)
2 tojás
kb. 2 csapott teáskanál só
minimum 10-10 dkg sima és füstölt sajt
5 dkg élesztő 2 dl tejben egy kis cukorral felfutatva.

1) A lisztet szitáld bele egy tálba, ha van kedved, és lehetőség szerint tartsd melegen, mert majd ez is segíti a kelést. Tedd hozzá a sót, egy tojást, a tejfölt, a puha vajat kockázd fel, a sajtok felét reszeld bele.
2) A felfutott élesztőt add hozzá egy kis tejjel, de ne öntsd hozzá az egészet. Gyúrd az egészet addig, amíg homogén, rugalmas tésztát kapsz.
3) Kelesztőtálban szoktam altatni, és hagyom, hogy kipukkanjon a keletkező gázoktól a tál fedele, de persze egy konyharuhával letakart tál is megfelel. Tedd langyos helyre és hagyd, hogy a duplájára keljen.
4) Jól összegyúrom a lisztezett gyúródeszkán és saját perverzióm, hogy ezt a tésztát is hajtogatom egyszer. Finomabb lesz tőle. Kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtom, a másik felvert tojással megkenem és ráreszelem a sajtok másik felét egy kicsit félretéve, amit aztán finoman rálapogatok a tésztára, hogy a szaggatásnál ne potyogjon le.
5) A lepotyogott maradékot - ami nálam sosem több egy fél marék tésztánál ennél a mennyiségnél sem - összegyúrom és megismétlem a műveletet. Az utolsó darabokat meghagyom háromszögnek, csillagnak, kiskutyának, kismadárnak, félholdnak, ahogy kijön.
6) A tepsiben kellő távolságban csücsülnek zsírpapíron és a lényeg, hogy még hagyni kell őket kelni, ha teheted, legalább egy fél óráig. Megéri. 2 tepsi lesz belőle és míg az első sül, a második tepsi ott pihen a sütő tetején, ezért ez mindig szebb lesz.
7) Szép aranybarnára sütöm közepes álláson először 180 körül, majd félidőben mérsékelve a lángot.

Mivel 2 tepsit is kitesz az adag, kizárólag vendégek érkezésével készül manapság a mi házunk táján. Akkor meg olyan gyorsan el tud fogyni, hogy csak na... Persze frissen a legjobb, de nincs is túl sok esélye megmaradni, ezért nem is nagyon tudom, milyen másnaposan.

Bizony láttam már olyat, hogy szaggatás után valaki az összes pogácsát egyenként henger alakúra formázgatta, külön-külön kente meg tojással és szórt rá reszelt sajtot. Ez nagyon szép dolog, beleadták a szívük, lelkük és biztosan nem lesz tojásos a pogi oldala, amitől meg nem kelne meg... Én a szaggatásnál koránt sem igyekszem tökéletes köröket alkotni, sőt játszom is az érdekesebb alakokkal. Persze a legtöbb pogácsám valóban pogácsa alakú, de nem röstelkedek, ha egy picike lemarad az oldaláról.
Előre megkenem és besajtozom a tésztát, mint olvashattátok és inkább igyekszem minden lépésnél letörölni a forma oldaláról a ráragadt masszát és lisztbe tunkolni azt, majd egy határozott mozdulattal kiszaggatom a pogikat. Ez nem lehet probléma a kb. 3 cm átmérőjű vagy annál nagyobb pogácsaformáknál. A kedvencünk a kb. 2 cm-es forma, mert olyan finom ropogósra sülnek a picikék, de borzasztó szaporátlan. Tégy, ahogy teccik. Válassz akár csillagformát vagy vágd háromszögekre a tésztát.

Háááát, el tudom képzelni, hogy eleddig nem mondtam neked sok újat, kedves olvasó, de most jó eséllyel megpróbálom: a szaggatásnál az utolsó darabot a nagymamám és édesanyám is úgy hívja, hogy "popstánkutya" :))) Vagy amelyik eldől sütés közben. Na, erre varrjál gombot.

6 megjegyzés:

  1. Huhh... Hát először is üdvözlöm a Márkus Pista feleségét! És most eszembe jutottak gyerekkori illatok, amikor hazaértem a suliból, vagy a szánkózásból, vagy a bicajozásból, beléptem az ajtón, és az egész házat belengte a sülő pogácsa illata. Otthon illat. Talán így fogalmaznám meg. És ezt kellene ám illatosítóként használni, nem Wunderbaum eper meg fruit coctail illatokban kellene ücsörögnünk, meg műalpesi fenyőimitátor levegőben, hanem Márkus Pista feleség-sajtos pogácsa illatokban... Otthon illatban. Az MPF (Márkus Pista feleség) pogit mindenképpen megsütöm, aztán szerintem borozunk is hozzá egy jót! Köszi a receptet, és leginkább az élményt!

    VálaszTörlés
  2. Bizony, Zita :)
    Tudod, arra gondolok most, hogy megpróbálom átadni valahogy. Még akkor is, ha egy kisebb kutatással jár.
    Az a vicces, hogy hasonlóképp szoktam megemlegetni a műanyag illatokat, amikkel - mondjuk úgy - tartózkodó vagyok.
    A főzésben azt is élvezem, hogy minden érzékünket bevonjuk. És nem csak a sajátunkat.
    Nagyon örülök, ha tetszik a pogácsamese.
    Finom élményeket kívánok.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök, köszönöm, Erika. :)

    Zita, tőled pedig egy másik pogácsareceptet szeretnék majd elkérni. Még hajdanán, ott a Country Clubban egy rendkívül porhanyós apró pogácsát kóstolhattam. Emlékszem ám rá, számon tartom, bizony. Azóta sem ettem olyan finomat. Ha tudod, melyikre gondolok, kérlek, küldd el nekem.
    Köszi, puszi!
    Sz

    VálaszTörlés
  4. Óóóó, hát emlékszel, hogy milyen pogácsát vittem akkor az Enchufle doble meg az Ochenta y ocho bűvöletébe?! :) Hozzáteszem, egyik férfiúnk meg is jegyezte ott, hogy: "Ki nem néztem volna belőled, hogy ilyen pogácsát tudsz sütni." Öőőőő, vajon ez bók akart lenni? :) Már ott is van nálad a recept Drága, jó sütögetést!

    VálaszTörlés
  5. Zita, rövid leszek: igazán élvezetes olvasmány volt a pogácsarecepted. A mesére pedig, bizony, szükség van, pl. hogy meg ne ijedjek a ragacsos gombóctól vagy a szétfolyni készülő pogik látványától :) Bátor leszek és egy alkalomra fogom megsütni. Majd beszámolok.
    Sok-sok puszi érte!
    Sz :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...