2013. május 29., szerda

Vargányás krumplifőzelék

A szárításra előállt vargányák még tavalyelőtt nyáron. 
Nem kell sok, de minden évben kell egy kicsi.
Ugyanis ez a nem is olyan titkos hozzávaló.

Krumplifőzelék nem kerül túl gyakran az asztalunkra, mert nem tartom túl jó ételnek. Ám nem hinném, hogy van olyan háztartás, ahonnan hiányozhat ez a "jól bevált", könnyen, gyorsan, olcsón, rutinból szinte bármikor elkészíthető étel.
Akkor miért írok most róla? Mert - örök hála Manyi néninek a (gondolom) régi, családi  receptért - el tudom készíteni több fokkal finomabban is és olyankor jól esik egy finom tükörtojással. A gombával is úgy vagyok, hogy hirtelen felindulásból jól esik egy alkalommal, de utána egy darabig nem kívánom. Az aromás erdei gombákra gondolok most és nem a termesztett csiperkére.
Ezt szeretném megosztani veletek, nem is szaporítom a szót.

Hozzávalók kb. 4 személyre:
6-7 közepes főzőburgonya
kb. egy csapott evőkanálnyi szárított vargánya
1 közepes zöldpaprika fele
1 közepes vöröshagyma
pár evőkanálnyi olaj
pirospaprika (még mindig a házi, kalocsai)
1 kis pohár 12%-os tejföl
1 evőkanálnyi zabpehelyliszt

0) Először is kiveszem a tejfölt a hűtőből és összekeverem a zabliszttel. Kb. 25 perccel később talán nem éri akkor sokk, amikor belekeverem a forró ételbe.
1) A finomra vágott vöröshagymát  pár percig pirítom az olajon, majd hozzáadom a vargányát és a szintén apróra felkockázott paprikahúst. Na, ezektől lesz az a finom íze, ami miatt most itt pötyögök a gépen.  
2) Pár perc múlva jöhet a megtisztított, egyenletesen kockára vágott krumpli és a piros porpaprika, amit aztán fel is öntök vízzel. Fedő alatt, forrástól számítva kb. negyed óra alatt kész, főleg ha sietsz és előre gondoskodál a forró vízről.
3) Behabarom az előkészített tejföllel és kész, tadaaam.    

Biztosan lehet nagyon jól finom krumplifőzeléket készíteni a legalapvetőbb hozzávalókból is, nem kell ide feltétlenül kurkuma, római kömény vagy friss borsikafű, mert a jó minőségű alapanyag és az odaadó figyelem mindennképp meghálálja magát.
(Bár aki rám hallgat, az kipróbálja a krumplifőzeléket borsikafűvel, mert nagyon finom ízt kölcsönöz neki. Köszönet az ötletért Judy-nak - azóta hogy megosztotta velem, én is boldog-boldogtalannak emlegetem.)

- A hozzávalók közül kiemelném a krumplit. A B kategóriára figyelj, ami azt jelenti, hogy a keményítőtartalma közepes, így főzésre alkalmas.
- És a fűszerpaprikát. Nekem idén volt szerencsém betárazni egy fél kiló házi őrlésű, csodás aromájú kalocsait. Íme, a Magyar élelmiszerkönyv leírása arról, mit várhatunk el. Felhívnám a figyelmet a különleges, a csemege, az édesnemes és a rózsa kategóriákra. Bármennyire szép képzeteket keltenek az utóbbiak, a rangsor második felét alkotják. Egy paprikateszt a Food & Wine-tól.  És még egy édesnemes paprika teszt és egy ráadás darált parika teszt ugyanonnan?
- És a jó tejfölt. A Cseprestől. Például.  
- A jó olajat és a jó lisztet. Leginkább az extra szűz olívaolajat, ez esetben a kevéssé aromásat, és leginkább zabpehelylisztet vagy fehér tönkölylisztet.

Szóval a részletekben bújkál a jó krumplifőzelék sikere. Kellemes vásárlást. A főzőcskézés behunyt szemmel is megy, tudom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...