Egy ideje én is sütök kenyeret. Több műfajt kipróbálam már és mindegyiknek megvan a maga előnye. Igaz, mindegyik gluténmentes volt, mással nem is próbálkoztam. Nóri emlegetett Mindenmentes blogja ősztönzött arra, hogy kovászoljak és azt is nagyon szerettem. Kipróbáltam több féle készen kapható GM kenyérlisztkeveréket is és közülük a legfinomabb a Bake-Free Házi kenyér lisztkeveréke volt (azívesen ajánlom), igaz, azt is azonnal felturbóztam a kedvem szerint sárgarépával, olajos magvakkal és fűszerekkel. (A Szafi lisztek között nem találtam igazán finomat.)
Volt is itthon több zacskónyi és ahogy fogyott, úgy születtett meg bennem a szándék, hogy megpróbálom összeállítani a saját liszkeverékem, hiszen a csomagoláson ott szerepel a lista. Ezt bárki megtalálja a honlapon is, nem titok, igaz, az arányokról egy szó sem esik. Ez a saját liszkeverék aztán átesett némi alakításon, ami az arányokat illeti, próbákon, közben elfogyott a köles, ami a fő összetevő, míg pár napja nem álltam neki spontán sütni, mert végre lehűlt a levegő a hatalmas kánikula után. És már nagyon hiányzott a kenyér.
Persze mindezt a csodás malmomnak köszönhetem, de ha érdekel, lehet kapni bármelyiket a lisztek közül. És természetesen nagymamám kávédarálójának.
130g hántolt hajdina lisztté őrölve
40g vöröslencseliszt
40g quinoaliszt
20g utifű-maghéj-liszt
20g tápiókaliszt
két közepes répa finomra reszelve
kb 25g egész mák
kb 25g kendermag
kb 30g egész tökmag
(ezeket a magokat nem méricskéltem,
csak gondolomformán adtam hozzá)
kb csapott teáskanál kakukkfű
kb csapott teáskanál só
kb csapott teáskanál szódabikarbóna
kb. 1 evőkanálnyi almaecet
250g meleg víz
1. A quinoát, az utifű-maghéjat és a tápiókagyöngyöket külön-külön megőröltem a már emlegetett egyszerű kávédarálón, nagyanyai örökség, ami nálam nem csak kávét lát. De azt is. Ezeket egy tálba borítottam.
2. A malmon őröltem a vöröslencsét és a hajdinát, majd azok is mentek a tálba.
3. Sóval és ma épp kakukkfűvel fűszereztem, hozzáreszeltem a két szél sárgarépát és egy villával alaposan elkevertem a finom répa-szálakat.
4. Aztán jött gondolomformán a mák és a kendermag, és újra keverés.
5. A halom tetejére kanalaztam a szódabikarbónát és rá az ecetet. Kicsit vártam, míg teljesen felpezseg.
6. Hozzáadtam a langyos-meleg vizet és jól elkevertem az egészet, belekevertem egy nagy marék egész tökmagot, majd letakartam és hagytam állni talán 10-15 percet.
7. Közben a sütőt előmelegítettem 190 fokra. A tésztából egy cipót formáztam és bevágtam a tetejét egy éles késsel és sütőpapírral kibélelt tepsiben 70 perc alatt megsütöttem.
Ebből egy 57 dekás kenyérke sült ki. A hajdinától ilyen barna színű, a köles nem színezi meg ennyire.
Készítheted köles és hajdina izonyos arányú keverékéből.
Jó állagú, finom ízű, kissé tömörebb kenyér sül ki belőle. Piríott kenyérnek is nagyon finom.
Míg a kapható lisztkeveréktől eljutottam eddig a kenyérig:
- Először is adtam hozzá minden alkalommal 3 féle olajos magot, ami éppen kézre esett. A kedvencem a mák-kendermag-tökmag kombó, de a szezám, len-, napraforgómag is nagyon kellemes. Ahogy tetszik.
- Már az első kenyérnél is sárgarépát reszeltem bele saját elképzelés szerint és azóta minden kenyérbe reszeltem. Mostanában a friss cukkíni is kipróbálható.
- A fűszerek közül nekem nem az egész köménymagra jár a kezem, hanem inkább a kakukkfűre, borsikafűre, oregánóra, majorannára. Ahogy tetszik, csak bátran.
- Az eredeti , készen kapható keverékben ott a szódabikarbóna. A saját recepbe természetesen én is tettem és igazi házi, bio almaecetet szereztem be azóta hozzá. Ha esetleg még nem találkoztál ilyennel: ez emeli meg a tésztát élesztő vagy kovász helyett.
Ezeket az ötleteket bármely készen vásárolt kenyér lisztkeveréknél felhasználhatod. Kellemes süögetést, most nincs olyan nagy forróság.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése