Itt a böjt. Ez kinek ájtatosságot, kinek megvonást, kinek koplalást, kinek tudatosabb választást jelent. Lehet választani vérmérséklet, neveltetés és elképzelés szerint, de mindenképp drukkolok minden böjtölőnek, mert végülis egy a cél: tehermentesíteni magunkat. Ilyenkor jól jöhet minden ötlet a krumplistésztán és a zöldséglevesen túl, bár ezt szerintem már rég meghaladtuk. Nézzetek csak körül a neten - fantáziában nincs hiány a böjtös ételek terén sem. Én is hozok egy recetpet, ami talán a tudatos étkezőknek kedvezhet.
Igen, tudom, sokan használunk a fehér búzaliszten kívül másfajta lisztet is, de úgy érzem, mégsem tudom ezt elégszer elmondani. Mert amikor a pitére, a nokedlire, a habarásra vagy, teszem azt, a palacsintára kerül sor, robotpilóta üzemmódban nyúlunk a fehérliszt után, ami finom, finom, persze, ám nagyon megterhelheti sokunk szervezetét a túlzott szénhidrátbevitel, ami gyorsan megemeli a vércukorszintet. Szerintem érdemes kiváltani, ahol tudjuk. Ha csak a felét cseréled ki a lisztmennyiségnek a megszokott étel állaga kedvéért, már akkor is tettél valamit.
Gondoltam, azt is leírom, hogy nem is olyan nagy ördöngősség egy kicsivel egészségesebb palacsintát sütni úgy, hogy az élvezeti értéke nem csökken egy kicsit sem. Szerintem. Tejfehérje intolerancia esetén is jól jöhet ez a recept, ami saját elképzelésből született és remekül bevált.
Hozzávalók körülbelül:
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
20 dkg zabpehelyliszt
3 nagy tojás (a méret és a palacsinta állaga összefügg)
kb. 1 dl extra szűz olívaolaj (ha lehet, nem az illatos (fragrante) fajtából) a tésztához és a sütéshez.
3-4 dl szódavíz vagy ásványvíz
1) A liszteket, a tojást egy kevés olajjal és ásványvízzel elkezdem kikeverni, persze robotgép segítségével, aztán addig adagolom hozzá az olajat (kb. fél deci) és a vizet, míg a kívánt állagot el nem éri.
2) Állni hagyom, legalább egy fél órát, de több óra is eltelhet az összeállítás és a sütés között.
3) Felhevített serpenyőbe egy kevés olívaolajat teszek (egy kiürült, spriccelős adagolófejjel ellátott üvegből, ami épp elegendő mennyiségű olajat tud eloszlatni a felületen), és belekanalazom, körbeforgatom a híg tésztát, a többi meg úgyis ismerős. Ha engem kérdeztek, az egyik titok a kellően forró serpenyő, ami mellett ott kell állni persze.
4) Ropogós szélű palacsintákat kapok, amit a kedvem szerint megtölthetek. Én még forrón, frissen szeretem, úgyhogy a sütegetés végére jól is lakom általában. Az én nagy serpenyőmben kb. talán 30-35 palacsintát kapok ebből az adagból.
Bár nem túl gyakran, de jó érzéssel eszegetem, mert tudom, hogy a jobb minőségű ételt választottam. Persze annyira tudatos (vagy balga...?) azért nem vagyok, hogy a házi sárgabaracklekvár adagomat kihagyjam belőle, cukor ide vagy oda... Ha jobban tetszik, találd meg az egészségesebb alternatívát:
- tedd el a lekvárodat nyírfacukorral - inkább tegyél el kevesebb, de jó minőségű lekvárt télire
- használj agávészirupot
- végy alkalomszerűen egy doboz fagyasztott gyümölcsöt vagy idénygyümölcsöt és forrald fel, pürésítsd, majd ha kihűlt, ízesítsd mézzel, gyümölcscukorral vagy ahogy tetszik
Az 1 kilós kiszerelésű zabpehelyliszt a Sparban a legolcsóbb, jelenleg kb. 600 forint. Ilyenkor mindig arra gondolok, bárcsak lenne egy malmom, amiben megőrlöm a zabpelyhet, mert fél kiló csak 200 forint általában. Egy-egy adagnak talán érdemes nekilátni a kávédarálón is, de kilószámra darálni már nem túl vonzó feladat... Maga a malom elég drága mulatság és csak akkor térülne meg, ha folyamatos műszakban én magam gyártanám a lisztet. Nagyon örülnék, ha megosztnátok a tapasztalataitokat, ha van malmotok.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése