2013. november 6., szerda

Csokoládés, diós sütemény kókuszliszttel avagy Sportszeletes csokoládés őzgerinc

Íme az étcsokoládés, diós, kókuszlisztes sütemény. Tömör gyönyör.

Édesanyám egyik legjobban eltalált sütijét szeretném bemutatni, valami újságból vadászta vagy 10 éve. Úgy hívják, Sportszeletes őzgerinc. Ez sokat elmond róla: Sportszeletet olvaszt fel a tésztához és őzgerinc formában süti ki. Kevert tésztával van dolgunk, így olyan formában sütöd meg, amilyenben jól esik, a muffintól a tortáig bezárólag.
Ám tud még valamit: csak 2 ek. zsemlemorzsa kell hozzá, mert egy jó csomó darált dió gazdagítja. Szeretjük is nagyon, persze a kötelező citromhéjjal. Tehát kínálta magát, hogy a lisztmentes változatot is megpróbáljuk. Nagyon könnyen össze tudtuk gondolni a 81%- étcsokoládét, a diót, a citromot és a kókuszlisztet.

Csodás reggeli volt egy kanál kajszibarackkal
Eredetileg így fest a recept:
5 tojás
5 ek porcukor
3 sportszelet, azt hiszem, a legkisebb darab
1 kezeletlen citrom héja
15 dkg darált dió
2 ek zsemlemorzsa
jól látod, nincs benne egyéb zsiradék

1) A Sportszeleteket tördeld össze és vízgőzön, lassú tűzön, egy kicsi vízzel olvaszd fel.
2) Az öt tojás sárgáját és a porcukrot keverd habosra és reszeld hozzá a citrom héját. Ha egy kicsit kihűlt a csokoládé, keverd hozzá gyors mozdulatokkal.
3) Keverd hozzá a diót és a morzsát.
4) Verj kemény habot az öt tojásfehérjéből. Először a hab felét keverd a csokis-diós masszához és határozott mozdulatokkal, jól keverd össze a két anyagot. A hab másik felét csak óvatos mozdulatokkal forgasd bele.
5) Ez a mennyiség egy nagy őzgerincformába elég. Ezt egy koszorúformával, egy közepes méretű tortaformával vagy 12 nagy muffinformával válthatod ki kb. Szerintem egyszerűbb sütőpapíron sütni, vagy vajazd ki a sütőformád és liszttel szitáld be egyelentesen, majd rázd ki - mondjuk a mosogató felett - a felesleget.

Nem meglepő, hogy mennyire átjárja a sütit a Sportszelet íze, de ha nem vagy rajongó, használj más csokoládét a kedved szerint.
A dió, a csoki és a tojássárgája zsiradékán kívül nincs benne sem vaj, sem olaj, mégsem száraz, "fujtós" a tészta. De nem kell itt megállni: az olvasztott csoki mellett potyogtass a tésztába finom étcsokoládé kockákat is vagy vond be a sült tésztát étcsokoládéval, amit vízgőz felett egy kanál vajjal vagy olajjal felolvasztasz. Semmi tortabevonó. Reszelj bele citrom- helyett narancshéjat, már ha kapsz kezeletlent. Főzz fel egy marék szép mazsolát rumos vízben, hagyd kihűlni és potyogtasd bele a tésztába. Dió, csokoládé, rum, mazsola. Vagy kínálj hozzá kevés rummal kevert baracklekvárt.

De. Most újjáalkottuk a receptet, mert a szénhidrát arányát akartuk lecsökkenteni. Anyukám ötlete volt,  hogy újragondoljuk az eredetit, adta magát a kevés liszt, illetve morzsa miatt.

Tessék, itt a szénhidrátszegény változat:
5 tojás
5 ek porcukor helyett kb. 20 db. édesítő pötty porítva
a 3 sportszeletet ugyanannyi 81%-os csokira cseréltem
1 kezeletlen citrom héja
15 dkg darált dió
2 ek zsemlemorzsa helyett kókuszliszt
és adtam hozzá egy löttyintés extra szűz olívaolajat,

Már elsőre is nagyon masszívnak tűnt a tészta - talán a cukor hiánya és a kókuszliszt állaga miatt -, így spontán hozzáadtam egy kevés olajat. És pont az állaga miatt döntöttem úgy, hogy tepsiben terítem el a tésztát. Tömörgyönyör ízkockákat kaptam. Egy-egy kanál házi lekvárral - olyan darabossal - tálaltam. Kajszibarackkal, aztán a Katának az Anyukám világbajnok szilvalekvárával. A sötét ízeivel pont olyan őszi-téli süti, ugye?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...