Íme az étcsokoládés, diós, kókuszlisztes sütemény. Tömör gyönyör.
Ám tud még valamit: csak 2 ek. zsemlemorzsa kell hozzá, mert egy jó csomó darált dió gazdagítja. Szeretjük is nagyon, persze a kötelező citromhéjjal. Tehát kínálta magát, hogy a lisztmentes változatot is megpróbáljuk. Nagyon könnyen össze tudtuk gondolni a 81%- étcsokoládét, a diót, a citromot és a kókuszlisztet.
Csodás reggeli volt egy kanál kajszibarackkal
Eredetileg így fest a recept:5 tojás
5 ek porcukor
3 sportszelet, azt hiszem, a legkisebb darab
1 kezeletlen citrom héja
15 dkg darált dió
2 ek zsemlemorzsa
jól látod, nincs benne egyéb zsiradék
1) A Sportszeleteket tördeld össze és vízgőzön, lassú tűzön, egy kicsi vízzel olvaszd fel.
2) Az öt tojás sárgáját és a porcukrot keverd habosra és reszeld hozzá a citrom héját. Ha egy kicsit kihűlt a csokoládé, keverd hozzá gyors mozdulatokkal.
3) Keverd hozzá a diót és a morzsát.
4) Verj kemény habot az öt tojásfehérjéből. Először a hab felét keverd a csokis-diós masszához és határozott mozdulatokkal, jól keverd össze a két anyagot. A hab másik felét csak óvatos mozdulatokkal forgasd bele.
5) Ez a mennyiség egy nagy őzgerincformába elég. Ezt egy koszorúformával, egy közepes méretű tortaformával vagy 12 nagy muffinformával válthatod ki kb. Szerintem egyszerűbb sütőpapíron sütni, vagy vajazd ki a sütőformád és liszttel szitáld be egyelentesen, majd rázd ki - mondjuk a mosogató felett - a felesleget.
Nem meglepő, hogy mennyire átjárja a sütit a Sportszelet íze, de ha nem vagy rajongó, használj más csokoládét a kedved szerint.
A dió, a csoki és a tojássárgája zsiradékán kívül nincs benne sem vaj, sem olaj, mégsem száraz, "fujtós" a tészta. De nem kell itt megállni: az olvasztott csoki mellett potyogtass a tésztába finom étcsokoládé kockákat is vagy vond be a sült tésztát étcsokoládéval, amit vízgőz felett egy kanál vajjal vagy olajjal felolvasztasz. Semmi tortabevonó. Reszelj bele citrom- helyett narancshéjat, már ha kapsz kezeletlent. Főzz fel egy marék szép mazsolát rumos vízben, hagyd kihűlni és potyogtasd bele a tésztába. Dió, csokoládé, rum, mazsola. Vagy kínálj hozzá kevés rummal kevert baracklekvárt.
De. Most újjáalkottuk a receptet, mert a szénhidrát arányát akartuk lecsökkenteni. Anyukám ötlete volt, hogy újragondoljuk az eredetit, adta magát a kevés liszt, illetve morzsa miatt.
Tessék, itt a szénhidrátszegény változat:
5 tojás
5 ek porcukor helyett kb. 20 db. édesítő pötty porítva
a 3 sportszeletet ugyanannyi 81%-os csokira cseréltem
1 kezeletlen citrom héja
15 dkg darált dió
2 ek zsemlemorzsa helyett kókuszliszt
és adtam hozzá egy löttyintés extra szűz olívaolajat,
Már elsőre is nagyon masszívnak tűnt a tészta - talán a cukor hiánya és a kókuszliszt állaga miatt -, így spontán hozzáadtam egy kevés olajat. És pont az állaga miatt döntöttem úgy, hogy tepsiben terítem el a tésztát. Tömörgyönyör ízkockákat kaptam. Egy-egy kanál házi lekvárral - olyan darabossal - tálaltam. Kajszibarackkal, aztán a Katának az Anyukám világbajnok szilvalekvárával. A sötét ízeivel pont olyan őszi-téli süti, ugye?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése