Gyümölcsös süti következik. Olyan süti, ami szerintem jól illik egy uzsonnára teával, habos kávéval vagy akár egy hideg, gyertyafényes estéhez egy pohár borral is.
Emlékszem, amikor először olvastam egy régi-régi Fakanál újságban a majomkenyérről, amiben összetört banán volt és jól megfűszerezte az illetékes szakács a tésztát. Na, azóta készülök a majomkenyeret sütni, mert olyan viccesen hangzik.
Erre a sütire, ami Delicious Raisin Nut Banana Bread névre hallgat, Zsuzsi barátnőm hívta fel a figyelmemet vagy másfél éve, erre meg azóta készülök.
A három nappal ezelőtti hideg este pedig pont ilyen kedvem volt és a konyhaasztalon egyre barnuló banán egyenesen adta magát. A banános sütiket remekül lehet fűszerezni és a tészta állaga sem az a fujtós, torkon megakadós, csak egy korty vízzel lecsúszós, hanem puha, majdnem szaftos.
Hozzávalók:
2 csésze mazsolás, diós teljes kiőrlésű pehely helyett 1 csésze teljes kiőrlésű zab- és tönkölymüzli (DM-es, finom!) és 1 csészényi mazsola + durvára tört dió
1/2 csésze tej helyett 1 pohár kefír (csak ez volt)
1/4 csésze étolaj /olívaolaj
1 tojás
1,5 csésze finomliszt / vagy fele zabpehelyliszt
1/2 csésze fehér cukor és 1/4 csésze barna cukor (vagy az összes barna nádcukor)
3,5 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só, amit nem tettem bele, mert nem vitt rá a lélek ekkora mennyiségre
1 csésze összetört banán
+ vanília
+ 1 teáskanál fahéj
1) Na tessék, az ügymenetről meg teljesen elfeledkeztem, de most pótolom....
Nagyon egyszerű dolgunk van, csak egy dolognak kell külön figyelmet szentelni: az elején be kell áztatni a száraz müzlit a tejbe vagy kefirbe. Amíg összeszeded a többi hozzávalót, meg is puhul.
2) Minden mást keverj hozzá a nedves hozzávalókkal kezdve, a lisztet és a darabos hozzávalókat a végére hagyva. Egy tál, egy fakanál, tíz perc és nem is szaporítom a szót.
Nekem csak egy árva, összeaszott, barna héjú banánkám volt, amit viszont pár hanyag mozdulattal leharcoltam és ami egy fél csészét ha kitett. Így is finom szaftos lett a tészta, de javaslom, tegyetek bele egy egész csészényit.
Legközelebb több fűszert, esetleg egy kicsi csokit teszek bele és megtartom az eredeti összetevőket, mert az enyém valahogy teljesen másképp nézett ki, hiába számítottam arra a szép kis kalácsképű sütire. Talán azért, mert nem volt tej idehaza? Tudjátok mit? Máskor is szívesen beleburítom helyette a kefirt. Azért is, mert én nem olyan formába, hanem egy sütőpapírral kibélelt, egyszerű, közepes méretű tepsibe öntöttem a tésztát. De csak azért, hogy gyorsabban megsüljön. Kinézetre inkább a kedvenc cukkinis sütimre emlékeztetett.
Erénye, hogy jól variálható, gyorsan elkészül és két nap után is nagyon finom volt. Az utolsó fényképeznivalót meg a Péter tüntette el.
Így lett nekem a banánkenyér őszi, téli sütemény. Vagy mit szólnátok hozzá reggel? Minél több rostot sütsz bele (müzli, banán, teljes kiőrlésű- vagy zabliszt, dió, mazsola) annál tartalmasabb és egészségesebb harapnivalóval kezdheted a napot, ami ráadásként még kényeztet is. Ismét egy pont ide, Jó reggelt keksz! Köszi, Zsuzsi :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Isteni lehet.... kétszer egyformára nem is tudok ilyesmit sütni, ami van itthon, azt rakok bele...
VálaszTörlésJó hétvégét!
Hasonlóképp :) És így vagyok a kekszekkel is.
VálaszTörlésMost fügés, ánizsos ízre vágyom, valószínű keksz lesz belőle.
Ha van valami jól bevált kedvenced, szívesen kipróbálom.