2010. július 28., szerda

Bruschetta


Bruschetta és crostini imádó vagyok, persze főképp nyáron és ősszel. Ezek a jellegzetes, tipikusan maradékokból előállított olasz ételek szerintem magukban is kiválóan megállják a helyüket. Mert ha csak száraz kenyerem van otthon, egy kis sajttal és pár szem paradicsommal finomságot varázsolok belőle.
Legalább annyiféleképp csinálják, mint nálunk a lecsót, érdemes körülnézni a neten. Én az alábbiak szerint csinálom a bruschettámat Eszter barátnőm után szabadon. Nem írok mennyiségeket, talán csak annyit: egy kilós kenyérből szelt szeletre kb. egy közepes paradicsomot ráhalmozok.

Hozzávalók:
szép, érett paradicsom
mozzarella
valamilyen finom hagyma, legyen az lila-, mogyoró- vagy újhagyma
fokhagyma
bazsalikom, lehetőség szerint friss levél
olívaolaj
só, fehérbors
esetleg finom bacon, olívabogyó

1) Egy tálban összekeverek pár hirtelenjében kockára vágott paradicsomot (nem kell szépen), egy kis kockára vágott mozzarella sajtot (ha ez nincs, másfajta is megteszi), finomra vágott hagymát és fokhagymát, ízlés szerint baconszalonna csíkokat és olajbogyót.
2) Erre teszek finomra vágott bazsalikomot (lehet szárított is, de a frissnek nincs párja...), sót, frissen tekert fehérborsot és olívaolajjal átforgatom az egészet. A többi fűszer csak ízlés és fantázia kérdése: rozmaring, esetleg szurokfű illik még hozzá szerintem.
3) A következő lépés konyhád felszereltségén múlik leginkább. Ha csodás, légkeveréses, grillezős, csuda tudja, milyen sütőd van, szép nagy adagot tudsz egyszerre gyönyörűen megsütni. Én az ezeréves minigrillben készítem. Ebben először megpirítom a kenyérszeletek egyik oldalát, majd a másik oldalra halmozom a keveréket, bátran megpúpozom és megsütöm. Ha olyan kedvem van, a pirított oldalt jól befokhagymázom a halmozás előtt. Pár perc alatt megsül a rakomány.

Érdemes frissen elkészíteni közvetlenül a sütés előtt, illetve előre nem érdemes megsózni az alapanyagot, mert levet enged a paradicsom.
Egy pohárka üdítő borral finom és könnyű. Lehet még könnyebbre venni a figurát persze, husi nélkül jó kis vegetáriánus étel.
Én kifejezetten kedvelem a különböző sült darabokat a kenyéren, de a hozzávalókat nemes egyszerűséggel pürésítheted is a robotgépben és pirítósra kenheted. Változtasd a kedved szerint.
A kenyerekről még nem írtam, de természetesen toronyi kenyérrel a legfinomabb. Azoknak, akik máshol éldegélnek: a legfinomabb kenyér közel s távol, hagyományos eljárással készül, belül finom, lyukacsos, tartalmas, nem száraz, kívül ropogós. Még egy hét után is nagyon finom, főként pirítva. Ha most drámázni szeretnék, azt írnám: a kenyérnek titulált zacskós borzalmakat és az egy nap alatt fél maroknyi morzsává szikkadó, puffasztott, tartalmatlan zsemléket jobb, ha elfelejtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...