2010. július 28., szerda

"Körömlakkszínű" tészta

Fusilli patiszonnal, mozzarellával
és vörös bazsalikommal - ez alkalommal tejszín nélkül

Már két napja ott árválkodtak a levelüktől megfosztott mángoldszárak a hűtőben. Azt találtam ki, hogy a szokásos és kedvenc "körömlakkszínű" tésztámba fogom belekeverni őket, ami egy elég szokványos recept, de gyors és isteni. Még az én csirkeimádó párom is elismeréssel lapátolja be.
Köszönet Eszter barátnőmnek, hogy megismertetett vele. Nem tudom, mi az eredeti recept, hallás és kóstolás után után kreáltam szabadon, a kedvem szerint.

Hozzávalók kb. 3-4 adaghoz:
(olíva)olaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 közepes cukkini (vagy patisszon, padlizsán vagy ezek bármilyen elegye)
4-5 paradicsom (vagy hámozott pari vagy paradicsompüré)
min. 3-4 gerezd fokhagyma
min. 10 levélke vagy egy evőkanál szárított bazsalikom
fehér bors, só
rozmaring
kb. 2 dl tejszín
a csapat étvágya szerint 3/4-1 csomag fusilli tészta

1) Elő egy nagyobb serpenyőt, ebbe kerül majd a kifőtt tészta is. Az olajon megfuttatom a hagymát, majd a kisebbre felkockázott cukkinit.
2) Jöhet a kockára vágott paradicsom, a fűszerek és a fokhagyma. A paradicsomot le lehet hámozni, ha van ideje valakinek és nem szereti a héjdarabokat az ételében, de engem ez cseppet sem zavar. Télen és tavasszal inkább a hámozott konzervparadicsomot javaslom, nem a melegházit.
3) Ízlés szerint 5-10 perc alatt összesütöm, ami attól is függ, mennyire leves a paradicsom, majd a végén a tejszínnel 1-2 percig főzöm. Nnna, a paradicsom és a tejszín találkozásától lesz körömlakkszínű.
4) Utánaízesítek a tejszín miatt. Itt is érvényes az a jól bevált szabály, hogy fűszerezni szoktam a főzés sütés elején és a vége felé még egyszer. A szárított fűszereket érdemes még egyszer jól összemorzsolni.
5) Közben pont kifő a tészta, érdemes együtt elkezdeni a kettőt. Zutty bele, kavard össze és kész. Parmezánnal, bazsalikommal és egy kis könnyű fehérborral szoktam tálalni.

Ebbe aprítottam bele újdonságként a mángoldszárat a zöldségekkel együtt és a hal is újdonság lehet bent.
Tejszínből ajánlom a Cserpes Sajtműhely termékét, más tejszínekben állományjavítót minimum találunk. Na, ennek az állományán nem kell semmit javítani.
A fusilli tésztát azért szeretem ebben, mert a kis redők sok zöldséget felvesznek, nem kell annyit külön kergetni a tészta- és a zöldségdarabokat. El tudom képzelni spagetti tésztával is, akkor viszont a zöldségeket un. julienne-re, azaz minél hosszabb és vékonyabb csíkokra vágnám, mert úgy jobban mutat, a paradicsomot pedig először lepürésíteném.
Tovább variálható ízlés szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...