2010. szeptember 24., péntek

Audrey joghurttortája


Susan Loomis Tatin utcás könyvéből származik ez a "vasárnapi süti" recept. Az egyik legfinomabb kevert süti, amit ettem. Először az illata, majd az állaga nyűgözött le. Nagyon kedvelem, hogy a csokoládéolvasztáshoz használt edényen kívül elég hozzá egy tál és egy kézi habverő, hogy a kikészített hozzávalókat egyneművé varázsoljam.

Íme, az eredeti recept:

Hozzávalók:
vaj és liszt a forma kikenéséhez
21 dkg liszt
3/4 kávéskanál sütőpor
3 csepp vanília aroma
1 csipet finom szemű tengeri só
3 nagy tojás
21 dkg cukor
1 és ¼ dl joghurt,
12 dkg olvasztott, lehűtött vaj
9 dkg gőz fölött olvasztott, lehűtött csokoládé

1) A sütőt 190 fokra előmelegítjük, egy 24 cm átmérőjű, magas falú tortaformát kivajazunk, lisztezünk.
2) Egybe szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót.
3) A tojásokat habosra verjük a cukorral és apránként a lisztes keverékhez adjuk, alaposan összedolgozzuk.
4) Végül hozzá vegyítjük a joghurtot, a vanília aromát és a vajat.
5) A fele mennyiségű tésztát a tortaformába simítjuk, a másik feléhez hozzákeverjük a csokoládét és a tortaformában óvatosan – műanyag vagy falapáttal összeforgatjuk az egészet, hogy márványos legyen a tészta.
6) A sütőben középső rácson 35 perc alatt kisütjük, ha kihűlt a tetejét megszórjuk porcukorral.

Persze megvariáltam már többször is, de ezúttal mindig csak egy kicsit, mert a bevált sütirecept, az bevált sütirecept: előfordult, hogy csak kefírem volt és Bourbon vaníliás cukrom. Volt, hogy 4 kisebb tojás került bele, hol pedig kristálycukor. Mindannyiszor ugyanolyan íze és állaga lett. Ja, és TÍZ deka csoki, természetesen finom 70%-os étcsoki kötelező.
Az összeállítást egy kicsit leegyszerűsítettem: először (a csokoládén kívül) a nedves hozzávalókat keverem össze a cukorral, majd a sütőporos lisztet forgatom bele a masszába. Javaslom a DM Alnatura termékei közül a borkő sütőport.
Elég masszív nyers tésztát kapunk. Ha igazán márványosra szeretnéd, jó párszor keverd át a vaníliás és a csokis részeket persze anélkül, hogy megsértenéd a vajas-lisztes bevonatot.
Ennyi tészta a koszorúformámban nagyon szépen megsül, de kuglófként is szépen mutatna. Tortaalapnak is kiváló akár két színű, akár csupa csokis tésztaként.
A végén nem szórom meg porcukorral, csak úgy magában tálalom és minden egyes alkalommal rácsodálkozok az illatára, az állagára. A fotózás előtt sajna az egész adag eltűnt valahogy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...