2014. november 19., szerda

Csokoládéba mártott gyümölcsdesszert

http://www.showfoodchef.com/2010/09/chocolate-kiwi-popsicles-simple.html

A legegyszerűbb és legnagyszerűbb desszertek egyike a csokoládéba mártott gyümölcs, ha engem kérdeztek. Végtelenül egyszerűen hangzik - összesen és minimálisan 2 hozzávalóra van szükségünk - és könnyű elképzelni, milyen finom a roppanós csokoládé és a zamatos gyümölcs együtt. Ám nekem akad pár kérdésem.
Az igazi kérdés a hogyan?, azaz hogyan tudjuk előállítani a falatokat úgy, hogy azok mutatósak is legyenek. Mire tegyem a már bemártott darabokat, hogy szépen tudjam tálalni őket? Mennyi és milyen csokoládét olvasszunk, hogy finom legyen és könnyű legyen vele dolgozni? Mennyi idővel előtte készítsem el és mennyi ideig élvezhető még? És nem utolsósorban hogyan kerül több csokoládé a gyümölcsre mint bárhova máshova? Ez nekem mind nyitott kérdés egészen egyszerűen azért, mert nem vagyok cukrász :) Nekik ez biztosan sima ügy, vizsgakérdés az első év végén, igaz, lányok?

Hozzávalók:
csoki és gyümölcs közel 1:2 arányban
esetleg + cukor valakinek?

Amire szükséged lesz/lehet:
2 edényre a gőzöléshez és mártáshoz
fogvájóra a mártáshoz és tálaláshoz
1 rácsra a csöpögtetéshez
sütőpapírra a lecsöpögő csokoládéhoz
fűszerezéshez: vaníliapor, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs stb.
gyümölcspároláshoz: bor, rum, cukor

Mármost, a folyékony csoki forró, a gyümölcs pedig nem. Nem vagyok egy Heston Blumenthal, de elgondolkodtam rajta, hogy vajon a forró massza nem teszi-e tönkre a puha, hideg, lédús gyümölcsöket. Nem, nem okoz galibát a nagy különbség, sőt, úgy vettem észre - Fizikából 4-es voltam, drága Hargitai Sanyi bácsi! -, hogy ha hidegebb a gyümölcs, előbb köt meg rajta a csoki. Nem is kell olyan nagyon vastag csokikabát.

Ezért meg kell fontolni, milyen sűrű csokimasszával dolgozunk. Ha teszek bele egy kevés vajat, olajat vagy teszínt, egyrészt folyékonyabb lesz és simább, könyebb lesz mártani, másrészt egy kicsit lassabban fog megkötni. Én a legutóbbira szavazok, mert bár kicsit puhább, de finomabb. Ha bizonytalan vagy, inkább ne adj hozzá semmit.

Fontos a csokoládéolvasztás módja, amit már többször említettem itt-ott. Végy két egymásba illő edényt, mondjuk két kisebb lábost, vagy egy lábost és egy hőálló tálat. Bizonyosodj meg arról, hogy a(z alsó) lábosba töltött vízbe nem ér bele a felső edény, amibe az összetört csokoládét teszed majd. Ha igen, inkább válassz más edényeket, mert a lassan és gőzön olvasztott csokoládé nem fog összecsomósodni, míg ellenkező esetben pár perc alatt és nagy eséllyel csak egy ragacsos gombócot kapsz.

És mit márts meg ma? A banán jolly joker. November derekán kivit, almát, körtét. Ananászt. Míg van szőlő, azt is. A karácsonyra is készülve aszalt fügét, datolyát, szilvát, barackot. Mit hagytam ki?

A legegyszerűbb, ha fogpiszálóra tűzöd a falatokat és azzal mártod bele őket a csokiba. Akadhat otthon kis műanyag pálca, régen mini műanyag kard (még megtalálhatom valahol egy fiók mélyén, OMG...)! A képen látható megoldás, a kis fapálca remekül fest, bár nem tudom, mennyi siker kecsegtetne, ha megpróbálnám ezt a műveletet végrehajtani egy szelet puha vagy keményebb kivivel és egy tompa végű fapálcával... Maradok a fogvájónál. Ezzel az asztalnál is könyebb elvenni a tálról a falatokat. 
DE. Ott marad a kérdés, hogy mi van, ha a művelet közben lecsúszik a gyümölcsdarab a fogvájóról, ami egyébként olyan gyakran megtörténik? Hát, igen. A felszúrásnál amellett, hogy figyelünk az esztétikumra, ügyeskedeni kell, hogy egyben maradjon a mű. Ne akarj túl nagy gyümölcsdarabokat mártani, csak kisebb falatokat. Mondjuk, egy banánt több mint 3 felé vágj. A mártásnál ajánlom, hogy kvázi vízszintesen illetve csak kissé eldöntve tartsd a fogvájót. Ehhez a másik kezeddel a csokis edényt kell megdöntened, illetve kanállal merd a csokit a gyümölcsre. Csepegtesd le, egy plusz mozdulatot és egy plusz másodpercet megér.

A bemártott darabokat teheted egy darab sütőpapírra, bár így tócsát rajzolhat a csoki és karimája lesz a falatnak mint egy kalapnak, de szerintem úgy is finom. A legjobb egy sűrű fémrácson (hogy megálljon rajta minden darab) pihentetni. Ha sietsz, nem baj, ha mindez befér a hűtőbe. A rács alá tégy sütőpapírt, így összegyűjtheted a lefolyt csokoládét, amit elnasizhatsz vagy újra felhasználhatsz.

Arról nem tudok beszámolni, milyen a megmaradt csokoládét újra melegíteni, de ez, gondolom, a minőségén múlik. És milyen csokoládét használj? Én a minimum 50% kakaótartalmút ajánlom. Szerintem a Spar étcsokoládé finom és jól lehet vele dolgozni. de szóba jöhet bármilyen, jó minőségű csokoládé, aminek kedveled az ízét. A Katica tortabevonót és társait felejtsd el, hacsak nem ragaszkodsz valamelyik ízhez. Az avatott bonbonkészítők most valószínűleg csendben felhördültek! Hogyan képzelhetem, hogy bármilyen csokoládé alkalmas a műveletre!? Nos, pontosan nem tudom, ez mitől függ, de a kakaóvaj arányára vagy a zsírtartalomra gyanakszom. A csokicseppeket bizonyára e céllal árulják, keress ilyet, azzal elméletileg garantált a siker. Én továbbra is maradok a Spar saját márkás étcsokijánál, vagy a Lidl J.D. Gross 60%-os (vagy magasabb arányú) étcsokijánál.

Akkor a legfinomabb, amikor elkészül és már megköt a csokoládé, tehát érdemes a tálalás napján készíteni pár órával korábban. Sajnos nem élvezhető túl sokáig, pár napon belül el kell fogyasztani.

Gondold tovább: tégy hozzá fűszereket, vaníliaport, fahéjat, szegfűszeget, egy icic-pici gyömbért. Esetleg ánizst
Párold meg a körtét, az almát rövid idő alatt, de csak amíg roppanós marad, fűszeres, édes borban, majd hűtsd ki a csokiba mártás előtt.
Áztasd be az aszalt szilvát, meggyet, sárgabarackot víz-rum-cukor tetsző keverékben, amit aztán lecsöpögtetve, csokiba mártva ajándékba adhatsz, az italt leszűrve pedig finom puncsot készíthetsz.

Nem is olyan régen kaptam egy egész doboz csokoládéba mártott, kandírozott narancshéjat. Mit ne mondjak, isteni volt!  Csodás ajándékötlet....Talán kiérezni, hogy már várom az adventet, a karácsonyt, igaz? :) És ez megtörténik velem újra és újra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...