2011. november 2., szerda

Banánkenyér dióval, mazsolával

Gyümölcsös süti következik. Olyan süti, ami szerintem jól illik egy uzsonnára teával, habos kávéval vagy akár egy hideg, gyertyafényes estéhez egy pohár borral is.
Emlékszem, amikor először olvastam egy régi-régi Fakanál újságban a majomkenyérről, amiben összetört banán volt és jól megfűszerezte az illetékes szakács a tésztát. Na, azóta készülök a majomkenyeret sütni, mert olyan viccesen hangzik.
Erre a sütire, ami Delicious Raisin Nut Banana Bread névre hallgat, Zsuzsi barátnőm hívta fel a figyelmemet vagy másfél éve, erre meg azóta készülök.
A három nappal ezelőtti hideg este pedig pont ilyen kedvem volt és a konyhaasztalon egyre barnuló banán egyenesen adta magát. A banános sütiket remekül lehet fűszerezni és a tészta állaga sem az a fujtós, torkon megakadós, csak egy korty vízzel lecsúszós, hanem puha, majdnem szaftos.

Hozzávalók:
2 csésze mazsolás, diós teljes kiőrlésű pehely helyett 1 csésze teljes kiőrlésű zab- és tönkölymüzli (DM-es, finom!) és 1 csészényi mazsola + durvára tört dió
1/2 csésze tej helyett 1 pohár kefír (csak ez volt)
1/4 csésze étolaj /olívaolaj
1 tojás
1,5 csésze finomliszt / vagy fele zabpehelyliszt
1/2 csésze fehér cukor és 1/4 csésze barna cukor (vagy az összes barna nádcukor)
3,5 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só, amit nem tettem bele, mert nem vitt rá a lélek ekkora mennyiségre
1 csésze összetört banán
+ vanília
+ 1 teáskanál fahéj

1) Na tessék, az ügymenetről meg teljesen elfeledkeztem, de most pótolom....
Nagyon egyszerű dolgunk van, csak egy dolognak kell külön figyelmet szentelni: az elején be kell áztatni a száraz müzlit a tejbe vagy kefirbe. Amíg összeszeded a többi hozzávalót, meg is puhul.
2) Minden mást keverj hozzá a nedves hozzávalókkal kezdve, a lisztet és a darabos hozzávalókat a végére hagyva. Egy tál, egy fakanál, tíz perc és nem is szaporítom a szót.

Nekem csak egy árva, összeaszott, barna héjú banánkám volt, amit viszont pár hanyag mozdulattal leharcoltam és ami egy fél csészét ha kitett. Így is finom szaftos lett a tészta, de javaslom, tegyetek bele egy egész csészényit.
Legközelebb több fűszert, esetleg egy kicsi csokit teszek bele és megtartom az eredeti összetevőket, mert az enyém valahogy teljesen másképp nézett ki, hiába számítottam arra a szép kis kalácsképű sütire. Talán azért, mert nem volt tej idehaza? Tudjátok mit? Máskor is szívesen beleburítom helyette a kefirt. Azért is, mert én nem olyan formába, hanem egy sütőpapírral kibélelt, egyszerű, közepes méretű tepsibe öntöttem a tésztát. De csak azért, hogy gyorsabban megsüljön. Kinézetre inkább a kedvenc cukkinis sütimre emlékeztetett.
Erénye, hogy jól variálható, gyorsan elkészül és két nap után is nagyon finom volt. Az utolsó fényképeznivalót meg a Péter tüntette el.

Így lett nekem a banánkenyér őszi, téli sütemény. Vagy mit szólnátok hozzá reggel? Minél több rostot sütsz bele (müzli, banán, teljes kiőrlésű- vagy zabliszt, dió, mazsola) annál tartalmasabb és egészségesebb harapnivalóval kezdheted a napot, ami ráadásként még kényeztet is. Ismét egy pont ide, Jó reggelt keksz! Köszi, Zsuzsi :)

2 megjegyzés:

  1. Isteni lehet.... kétszer egyformára nem is tudok ilyesmit sütni, ami van itthon, azt rakok bele...
    Jó hétvégét!

    VálaszTörlés
  2. Hasonlóképp :) És így vagyok a kekszekkel is.
    Most fügés, ánizsos ízre vágyom, valószínű keksz lesz belőle.
    Ha van valami jól bevált kedvenced, szívesen kipróbálom.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...