2012. március 1., csütörtök

Tavaszi saláta csírákkal

Lucernamagok áznak csíráztatás előtt

"Ma március elseje van"- ez az egyik kedvenc mondatom :)) Ilyenkor előttünk az egész tavasz és az egész nyár. Hát nekem elég ennyi ígéret.
Már reggel eszembe jutott, hogy milyen kedvvel fogom kitakarítani a kedvenc kamrámat. És persze a mélyhűtőből is elő fogom varázsolni mindazt, amit még a szűkösebb napokra mentettem el. Ha ilyen kellemes idő marad, elvetem az első 2 sor borsót és hagymát. És a spenótot meg a retket. Csak egy-egy sort. A fagy elvitte a zellerleveleim, de a kakukkfű gyönyörű hamvasszürke ma is. A metélőhagyma, az oregano- és tárkonybokor, a petrezselyem már mind hajtanak.
A vöröhagyma héját már a karácsonyfa leszedése után, a rend szerint elkezdtem összegyűjteni, hiszen mire itt a húsvét, jó nagy adagra van szükség ahhoz, hogy a tojások szép pirosak legyenek. A húsvét idejéig pedig kacérkodom egy kisebb tisztítókúra gondolatával, bizony, amit majd a fogyó hold első napján, azaz 9-én kezdenék, nem is egyedül, mert támogatást kaphatok böjtös társaktól.

Számomra leginkább a mai nap hordozza annak a gondolatát, hogy az elvetett mag egyszer csak kivirágzik - kivirágzik minden, legyen az kicsi vagy nagy. Mindezért egy csírasalátát szeretnék ma nektek ajánlani.
Ehhez persze csírára van szükségünk és elég széles skáláról választhatunk. Ha vettél már csíráztatni való magot, akkor lehet, hogy álldogáltál már tanácstalanul a lucerna, miskulancia, retek, vöröshere, mungóbab és lepkeszegmag zacskói előtt. Milyen lehet az ízük? És vajon ennyi mag mennyi időre elég? Vajon van különbség a csíráztatásban és nem utolsósorban melyik csíra mit szolgál?

Olvass tovább röviden a csíráztatásról és a különféle csírákról, hogy tudj választani. Fogyasztásukat csak nyersen, elsősorban salátákhoz, szendvicsekhez és joghurtos turmixokhoz ajánlom. Vagy csak simán nasinak. Igyekszem majd több kész ötlettel szolgálni.

Ha tanácstalan vagy, akkor elsőre a lucernát javaslom, mert könnyű csíráztatni, viszonylag semleges ízű, rengeteg vitamint rejt és vízhajtó hatásáról is jól ismert - nem ám a marokkói és spanyol paradicsom és padlizsán vagy az óriási, tökéletes küllemű, holland répacsomók. Bár ma már a piacon sem tudhatod minden esetben, mit veszel, de a házi sárgarépa még mindig megkülönböztethető az egyen sárgarépától. Ha érdekel, olvasd el Pierre Daum, francia újságíró cikkét a spanyol paradicsom téli termesztéséről és piacáról. Ha még mindig érdekel a téma, nézd át azt a hivatalos bemutatót, (.ppt formátum képekkel) amiből megtudhatod, hogyan termesztik a paradicsomot remek ütemben, termőföld nélkül Hollandiában, amit kiváló termőképesség és műtrágyafelvevő képesség, hatalmas környezetszennyezés jellemez más zárt rendszerekkel szemben. Stb.

Ehhez a salátához a már ismert Idénynövény táblázatból válogattam a hozzávalókat. A répa, az alma, a hagyma és a fekete retek mellett döntöttem, az arányokat a kedvem szerint állítottam össze:

Hozzávalók kb. 2-3 adaghoz:
2 marék 4-5 napos lucernacsíra vagy bármilyen más csíra
2 közepes sárgarépa
1 közepes Golden alma
1 kisebb vagy egy fél fekete retek
dió, szezámmag

Vinegrett a kedved szerint:
1 ek extra szűz olivaolaj
2 ek citromlé vagy narancslé (persze frissen facsart)
1 kiskanál reszelt gyömbér vagy 1 kávéskanál dijoni magos mustár
esetleg 1 kiskanál méz
kevés só

1) Tisztítsd meg a hozzávalókat és reszeld le őket vagy vágd julienre, azaz vékonyka, hosszú, talán gyufányi darabokra.
2) A vinegretthez egy tálban keverd össze alaposan a hozzávalókat, halmozd bele a felaprított zöldségeket és keverj tovább, hogy mindent egyenletesen bevonjon a mártás.
3) Azonnal fogyasztható, de pár óra alatt összeérnek az ízek. Finom olajos magvakkal meghintheted.

Egészséges, természetes antibiotikum, segít mértegteleníteni, tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal és a hozzájuk szükséges értékes esszenciális zsírsavakkal. Önmagában, egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel vagy egy szelet olívaolajon sütött csirkemellfilével ajánlom.
Igyatok sok zöldteát, gyógyteát, mozogjatok a friss levegőn, aludjatok sokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...