2012. április 9., hétfő

Hagymahéjjal festett húsvéti tojás

Hagymahéjjal és kurkumával festett húsvéti tojások.
A kedvenc mintámat a lóhere és a cickafark adja.

Kellemes húsvétot, szép tavaszt kívánok mindenkinek.

Tudom, hogy mindannyian túl vagytok már a tojásfestésen, én viszont most találtam időt arra, hogy leírjam ezt a történetet. Hagymahéjjal és kurkumával tojást festeni igazán kellemes ténykedés minden húsvétkor. Igazi öröm. Gyűjtögetjük a hagyma héját, a karácsonyfa leszedése után kezdjük és a legkisebb darabot is elrakom gondolván, "milyen szép lesz tőle a tojás".


Szükséged lesz pár maréknyi vörös- és lilahagyma héjra, egy teáskanálnyi sóra, egy evőkanálnyi ecetre, elvásott nejlonharisnyára, valamilyen erős zsinegre, különböző tetszetős, apró füvekre és egy fazékra, aminek az oldalát megfoghatja majd a a vörös lé. 

1) Gyűjts apró leveleket. A két a kedvencem a lóhere, a kisebb fajta, mert könnyű vele bánni és nagyon szép lesz, illetve a finom kis cickafarklevél. Bármi, ami tetszik, de javaslom a karakteres szélű, nem túl kemény leveleket, ami jól felfekszik a tojásra. Bármit, amit a fűben, akár a ház előtt találsz. Érdekes, hogy nekem a petrezselyemzöld levele nem jött be eddig, valahogy mindig elmosódnak a kontúrok. Ajánlom még a földből kibújó szarkaláb finom kis leveleit.
2) A hagymahéjat már korábban beáztathatod a vízbe és add hozzá a sót és az ecetet.
3) A tojásokat sikáld tisztára. A vizes felületre rendezd el a leveleket, feszítsd ki a harisnyát, jól szorítsd rá  és a levelekkel ellentétes oldalon kösd össze jó szorosan. Vágd el a harisnyát a kötés fölött. 4 kézzel sokkal könnyebb ezt kivitelezni.
4) Tedd a tojásokat a hideg vízbe, a hagymahéj közé, szépen egymás után és ha végeztél a kötözéssel, elkezdheted a főzést.
A forrástól számítva kb. 30 percig lassú tűzön szoktuk főzni a tojásokat.
5) Lezárom a gázt és elkezdem kiszedni a forró vízből a hagymahéjat, hogy hozzáférjek a tojásokhoz. Nagyon ügyesen kell eltávolítani a harisnyát és a forró leveleket. Amint kiveszed a forró vízből és a lé elpárolog, a vékony, főtt levelek könnyen rásülnek a tojáshéjra. Ha pedig túl sokat tisztítgatod, könnyen megkarcolódik a gyönyörű vöröses-barnás réteg. Ezért azt találtam ki, hogy a tojást harisnyástól hideg vízbe teszem először és röviden kihűtöm, mielőtt kicsomagolom őket.

Évek tapasztalata: a harisnyát a kötésnél szétvágom és egy mozdulattal lesöpröm a leveleket a harisnyával együtt. A kezemet alig győzöm kapkodni és odakészítek egy tálban hideg vizet ;)
Közben persze a körmömet is megfogja a vöröses lé. Ha nem szeretnél keretes körmökkel mutatkozni, inkább húzz vékony gumikesztyűt.

Vigyázz, ez a fajta festett réteg könnyen sérül, ne tapogasd túl sokat a még nedves, festett tojásokat. Ez a levélminta rovására is mehet. A legjobb, ha óvatosan tojástartóba helyezed őket, hogy ott hűlhessenek ki.
 
Kurkumával is régóta festünk tojást a hagymahéj mellett. Az eredmény valóban változó, de újra és újra megpróbáljuk, mert néha szépre sikerül. A kurkumát nem áztatjuk be előre - mint Anyukámtól ez kiderült most - és a tojásokat lassan, kb. 30 percig főzzük a lében. Pár hagymalevelet is dobunk a vízbe, hogy kicsit teltebb színt kapjunk. Világos héjú tojásokat érdemes használni.
Mivel porral van dolgunk, az nem fog elolvadni a vízben, csak eloszlik, illetve összegyűlik a víz felszínén, ha forr a víz. Így nagyon óvatosan kell kivenni a tojásokat és azonnal folyó víz alá tartani, hogy az itt-ott ráragadó port lemosd. Kicsi ecetet és sót itt is dobunk a főzővízbe. Ne számíts nagyon-nagyon sárga tojásokra, ám a zománcos fazekad egy évig viseli majd a kurkumafőzés nyomát. Számtalanszor próbáltuk, de kurkumával nem sikerül füvekkel mintát varázsolni a tojásra. Ha nem lesz szép, hát gyorsan megesszük őket. Mindenképpen mulatság és szép új színt visz a piros tojások közé.

Az én "nyulacskáim" persze segítettek :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...