2012. október 29., hétfő

"Ellenállhatatlan csirke"

Tele vagyok ételtervekkel és ilyen "tudatállapotban" még nagyobb öröm a konyha visszapakolása, miután  édesanyám hathatós közreműködésével mindent - igen, mindent - elcsutakolunk és a helyére teszünk. Miközben kézbe veszem minden egyes edényemet és konyhai eszközömet - a hústűtől a habszifonig bezárólag -, a gondolataim csaponganak és a tervek 10 percenként egészülnek ki valami finomsággal: kókuszos, citromos, zabpelyhes keksszel, almás, balzsamecetes, párolt vörös káposztával vagy bármi mással, ami a kettő között elképzelhető. A kíméletlenül érkező hideg és a sötét is arra indít, hogy ízekkel, színekkel vegyem körül magam, hogy sokkal gyakrabban beindítsam, sőőőt, hogy egyáltalán és végre beindítsam a sütőt. Szóval van egy régi gázsütőm - újkorában még a nagyanyám varázsolt benne -, aminek ilyenkor módfelett tudok örülni.
Bár tandoorom nincsen, például szeretném végre elkészíteni az első tandoori csirkémet is. Igencsak régóta készülök, vagy inkább készülgetek rá. És ahogy olvasgatom a recepteket, eszembe jut ez az ellenállhatatlan étel is, amit már vagy 3-4 éve nem készítettem el, pedig imádom.
Első olvasásra igencsak hagyományosnak tűnhet, de ha megkóstolod, valahogy mégsem az. Akár egy tejföllel leöntött pörkölt is lehetne, vagyis semmi extra....aztán igencsak meglepő, ahogy a fűszeres tejföl alatt megpárolódik a hús. Számomra egészen új élmény volt, és semmiképp nem emlékeztetett arra, amit a recept elolvasása után elképzeltem.
Az elnevezést úgy örököltem. Beszédes. 

Hozzávalók kb. 4 személyre:
4 egész csirkecomb
2-3 evőkanál finomliszt
1-1 kiskanálnyi finom, őrölt pirospaprika és kömény

1 + 1 ek olaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
minimum 1 nagy pohár tejföl

1) A szobahőmérsékletű combokat megtisztítom, lehúzom a bőrét, a csont mellett átszúrom a húst egyszer-kétszer, majd megsózom.
2) A lisztet összekeverem a pirospaprikával és a köménnyel. Ebben alaposan megforgatok minden húsdarabot és egy kiolajozott sütőtálba teszem őket szép sorjában, hogy mindegyik elférjen.
3) Tehát most jön a szósz, ami nem más, mint tejföl. Ezt keverd össze egy kis olajjal, hogy meg ne égjen, ízesítsd sóval és reszelt fokhagymával és vöröshagymával.
4) Ezt öntsd a húsra úgy, hogy eltakarja teljesen. Ha nem fedi be a húst, inkább tegyél még rá tejfölt, mert alatta fog megpárolódni. Süsd minimum 50 percig, vagy lassú tűzön ennél tovább, hogy meg ne égjen a teteje, ám ha elkezdene égni, sütőpapírral takard le.

Ügyelj arra, hogy a húst teljesen beborítsa a tejföl, inkább tarts a kezed ügyében egy tartalék pohárral. Ez esetben nem baj, ha inkább a gazdagabb, 20%-os tejfölt választod.
Úgy tanultam, hogy a bepanírozott húsdarabokra tegyek 1-1 szelet vöröshagymát, de én inkább összevágom apróra vagy belereszelem a tejfölbe, így ugyanis a végén nem egy szelet párolt hagymát eszem a párolt húshoz, hanem az szépen belesül a szószba. Ebben az "eredeti" receptben szerepel Vegeta is, de én elhagytam, Vegetát nem eszünk, hacsak nem akarjuk, hogy egyen-levespor ízű legyen akár ez is. Ha mégis Vegetarajongó vagy, javaslom, hogy próbáld ki pl. a Vegabond zöldségkeveréket, mert abban legalább csak zöldség van.
El tudom képzelni más fűszerekkel is, például keleties ízvilággal, pl. korianderrel, kurkumával, római köménnyel, kísérletezz te is bátran. A tandoori csirkét pedig tényleg nagyon várom már...
Bár én rizspárti vagyok, ez a csirke párolt krumplival, krumplipürével az igazi. Valami könnyű, fűszeres, száraz fehér bort kínálnék hozzá. Ezeken a zimankós napokon ez így külön öröm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...