2012. november 7., szerda

Almás diós gyömbéres kefires sütemény

A kefires, banános, csokis, diós koszorú újjászületett. Drága Huszi barátnőm érkezése feletti örömömben és a hideg napokra való tekintettel. És az inspiráló, finom kóstoló után Katánál. És persze a saját kedvünkért. És nem utolsósorban azoknak a kicsi, csedvás almáknak a kedvéért. Mert olyan almás és diós kedvem van mostanában, sőt, a gyömbérre is rájár a kezem. És mert "ezvoltitthon".

Ugyanazokkal az arányokkal, zabpehelyliszttel, barna nádcukorral és ez alkalommal joghurttal.
Két nagy marék, sodrófa alatt durvára tört dióval és szintén 2 nagy marék felaprózott, a fagy elől mentett almával.
Vaníliával és gyömbérporral - olyan gondolomformán. Ehhez a mennyiséghez legalább egy csapott teáskanállal. Belereszelt gyömbérgyökérrel még finomabb lehet, javaslom, tedd bele inkább azt. Kezdd egy 1-2 cm-es darabbal, aztán úgyis beleszeretsz. Ja igen, a végén még belecsavartam egy fél citrom levét a tésztába. Na jó, leírom a receptet.

Hozzávalók:
2 kis pohár joghurt
2 kis pohár barna nádcukor, amiből egy kicsit elcsaltam
2 tojci
3 kis pohár zabpehelyliszt
1 foszfátmentes sütőpor
1 kis pohár extra szűz olivaolaj vagy felolvasztott vaj
2-3 löttyintés nádcukor rum
bourbon vanília
kb. 1 csapott teáskanál gyömbérpor vagy 1-2 centis gyömbérgyökér finomra reszelve
2 nagy marék felkockázott alma
2 nagy marék durvára tört dió
fél citrom leve

Könnyen morzsálódó, kellően nedves állagú süti lett belőle. Házi sárgabaracklekvárral fogyogat.

Azt hiszem, érdemes megfontolni így novembertájt, hogy bizonyos fűszerek mint a gyömbér, a fahéj, a szegfűbors, a szegfűszeg antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, emésztést javító és immunerősítő hatású olajakat tartalmaznak. De persze ne csak így vigyázzatok magatokra, hanem mozogjatok, igyatok sokat, aludjatok eleget, tankoljatok sok vitamint. És táncoljatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...