2012. november 23., péntek
Áfonyás, diós, csokoládés zabpehelykeksz
Bár a rozmaringos csirkecomb is elkészült a finomságos balzsameceten párolt káposztával, megint csak az utolsó fogás kerül ide a blogra, mert úgy vélem, az előzőekkel nem sok újat mondanék. Csak röviden, gyorsan, ahogy ez a keksz is elkészült hirtelen az itthon fellelhető hozzávalókból. Természetesen az eddigi zabpelyhes kekszek mintájára. Finom volt, igencsak illékony természetű és naaagyon egészséges. Kivételesen nem is ragozom túl sokat.
Hozzávalók:
10 dkg zabpehelyliszt
10 dkg durvára vágott dió
5 dkg zabpehely
4 evőkanál nyírfacukor
10 dkg vaj
1 kis tojás
6 dkg apróra vágott, finom, 60-80%-os étcsokoládé
4 dkg szintén felaprított aszalt vörösáfonya
kb. 2 csapott kávéskanál (lehetőleg foszfátmentes) sütőpor
2 löttyintés Amaretto
1 csomag Bourbon vanília
1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
1) Semmi újdonság: mérd ki a hozzávalókat, kicsit olvaszd meg a vajat, aprítsd fel, amit fel kell aprítani és egy perc alatt alaposan gyúrj össze mindent.
2) Sütőpapírt vagy nejlonzacskót teríts ki és készíts egy kb. 4-5 cm átmérőjű kerek rudat - nem kell nagyon szépen -, tekerd bele a papírba/nejlonba, tedd be a hűtőbe, majd feledkezz el róla és közben főzd meg például a levest.
3) Elég, ha kb. 1 órát pihen. Közben forrósítsd fel a sütőt és bélelj ki egy sütőlapot papírral. A rúdból vágjál 5-10 mm-es karikákat, ahogy teccik. Kissé borzas lesz a darabos hozzávalóktól, de szerintem ez rendben van. Igazítsd meg őket, ha a szépérzéked úgy diktálja. Úgy pakolj, hogy egy kissé meg fognak nőni. 10-12 perc alatt süsd meg őket, de vigyázz velük. Előbb vedd ki a sütőből, mint hogy szárazra sülnének. Ha egy kicsit be tudod nyomni a puha tetejét, akkor jó lesz. Vedd ki a sütőből és hagyd még őket pár percig, hadd száradjanak a forró sütőlapon.
Ha vendégeket vársz, süsd meg az érkezésük előtt, mert az illatélmény is csodás. Egészséges reggeli, nasinak kitűnő. Állj neki nyugodt szívvel, variáld kedvedre az arányok megtartásával és utána nem nagyon fogsz bolti zabpehelykekszet vásárolni, inkább dupla adagot sütni. Nem szoktam ilyet csinálni, de vélem, hogy fagyasztható az összegyúrt alapanyag. Két rövidebbre formált rudat biztosan el tudsz süllyeszteni a mélyhűtődbe bármikor.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése