2013. április 5., péntek

Paradicsomos vöröslencse leves

Mennyi meleg szín: vöröslencse, sárgarépa, paradicsom

Egy ideje betáraztam vörös lencséből, ami csak várt a sorsára. Nos, nem mindig van túl sok időm főzni, ezért egy ilyen napon fogtam és beáztattam a kisebb zacskónyit, hogy mire hazaérek, már kicsit megpuhuljon, így is spórolva az időn.

Előkészítettem a kókusztejet is, de egy gyors keresés után úgy döntöttem, hogy így készítem el a levesem, mert hasonlított a már jól bevált receptjeimre: félig az olasz csicseriborsó-, félig a lencselevesemre. Tetszett a házasítás gondolata és vártam, milyen ízt hoz ki a bazsalikom és az oregano. Azt olvastam róla, hogy a Goodfood magazin ajánlására született. Pár apróbb változtatást belecsempésztem. 

Hozzávalók kb. 6 személyre:
250 g vöröslencse
3 ek extra szűz olívaolaj
kb. 4-5 dkg nyers füstölt hús vagy bacon felkockázva (elhagyható)
1 közepes vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 közepes sárgarépa
1 konzerv felkockázott paradicsom (40 dkg)
kb. fél liter alaplé vagy 1 Alnatura leveskocka, ami még mindig az egyik legjobb választásnak tűnik 

frissen őrölt fehérbors
kb. 1 púpos teáskanál bazsalikom és oregano
1 csokor petrezselyem

1) Felaprítottam a hagymát, a fokhagymát, a nyers, füstölt húst. Lereszeltem a répát. Mindezt megpirítottam az olajon kevergetés mellett.
2) Hozzáadtam a paradicsomot, megfűszereztem és tovább pároltam az egészet 1-2 percig.
3) Hozzáadtam a lencsét, felöntöttem az alaplével és fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főtt minden.
4) Csak a végén add hozzá a felaprított petrezselymet az értékes beltartalma és a friss íze miatt. Ami levesünkre most sajnos nem jutott.

Jó sűrű lett, ahogy szeretem, ám a vörös lencsét nem tudtam megmutatni benne. Egy kicsit el is kenődtem, hogy szétfőztem, nem figyeltem oda, még nem ismerem, bla-bla.... De aztán utánaolvastam:

Vörös lencse: a dél-ázsiai konyha gyakran használt alapanyaga. Felhasználása előtt nem kell beáztatni. Főzési ideje kb. 10-20 perc, ezalatt elveszíti vörös színét, megbarnul és pürés állagúvá válik. Könnyen csíráztatható. Elsősorban bioboltokban és keleti élelmiszereket árusító üzletekben szerezhető be.

OK, ez jó hír. Egyszerű, gyors, nagyszerű, melengető, és mondhatni egészséges. Nyáron hús nélkül tudom inkább elképzelni.
Legközelebb egy dahlt főzök curry-vel, római köménnyel, kurkumával. Vagy egy török vöröslencse levest bulgurral és mentával és paprikával. Ezo Gelin Çorbası-t. Ezt hallgassátok meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...