2010. május 10., hétfő

Rozmaringos krumpli


Ez az egyik kedvenc krumpliételem, amit önálló ételként szoktam enni elsősorban a szintén lejegyzett savanyúkáposzta-salátával, de bármilyen salátával finom. Sárga krumplit szoktam használni. Friss fűszerszámokkal az igazi, amelyek közül ajánlom még kipróbálni friss zsályával is.

Hozzávalók:
krumpli
vaj
olaj
hagyma
fokhagyma

frissen őrölt fehérbors
rozmaring
bazsalikom

1) Az alap a főtt krumpli, ami lehet héjában főtt vagy anélkül. Ez attól is függ, hogy milyen állapotú a krumpli, illetve hogy hámozással vagy sikálással akarom kezdeni a főzést. De csakis sós vízben főzd meg a krumplidat - ezt ajánlja Heston Blumenthal, a molekuláris gasztronómia nagykövete :), aki tudományos alapokon kísérleteket végzett, kérem szépen.
A héjában főtt krumplit nem hámozom meg, ha szép ép a héja. Cikkekre vágom a még gőzölgő gombócokat és hagyom kissé kihűlni.
2) A cikkeket megpirítom vaj és olaj keverékén. Közben megsózom, fehérborssal és rozmaringgal (néha bazsalikommal is) fűszerezem.
3) Adok hozzá csíkokra vágott hagymát és fokhagymát és az egészet összesütöm. Közben igyekszem a krumplicikkeket átforgatni, hogy több oldaluk piruljon szép pirosra.

Ha úgy jobban tetszik vagy nincs időd a serpenyő mellett álldogálni és forgatni a piruló krumplihalmot, halmozd az egészet egy tepsibe és pirítsd meg forró sütőben.
Én kedvelem a friss rozmaringlevélkéket, amit egy kicsit összeaprítok, megtörök, hogy az aromája jobban felszabaduljon. Ha van mozsarad, törd össze a durva szemű tengeri sót, az egész fehérborsot és a rozmaringot együtt. De ha jobban tetszik, akkor por formában kapható rozmaringot is használhatsz. Ígérjétek meg, egyszer azért kipróbáljátok bazsalikommal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...