2013. szeptember 4., szerda

Csirkemájpástétom

Sokféle kedvencem van, de a májpástétomot különösen kedvelem azok között is. A házit, persze. Ha megnéztél már valaha is egy bolti pástétomot közelebbről, tudhatod, hogy nem sok májat látott. Illetve ha engem kérdezel, nem annyit, amennyit szeretnék. Ha másért nem, hát ezért érdemes csinálni, hát még a sok dicséretért, amit annyira könnyű bezsebelni :)
Készítettem már pástétomot borban párolt mazsolával vízfürdőben sütve, de az nem krémes, hanem húsos és szeletelhető volt. Remek gasztrobloggerek remekbe szabott pástétomjairól olvastam már itt is, ott is. Igen, érdekel az aszús, a házi pástétomfűszeres, esetleg gyümölcsös változat. Ez a kence itt egyszerű, már-már pórias az ilyen csodák mellett, de nálunk mindenki kedvence.

Hozzávalók: 
50 dkg csirkemáj
extra szűz olívaolaj (vagy az olaj és vaj keveréke, de nem margarin)
kb. 1 kiskanálnyi majoranna
frissen őrölt fehérbors
1 nagy fej vöröshagyma
kb. 1 evőkanálnyi jó minőségű mustár
+ egy jó kis robotgép

1) Rendkívül egyszerű az ügymenet: a csirkemájat tisztítsd meg és aprítsd fel kb. egyforma darabokra.
2) Olívaolajon süsd állandó kevergetés mellett puhára és közben fűszerezheted ízlés szerint. A sót egyelőre hagyd.
3) Ha megpuhult a máj, szedd ki a serpenyőből és a felaprított hagymát pirítsd meg kicsit lassabban ezen az olajon. Szerintem finomabb lesz, ha lassabban pirul, mert kissé karamellizálódik.
4) Egy kicsit várj, míg kihűl minden, majd kezdődhet a keverés. Olívaolaj bizotsan kell még bele az állaga miatt, de majd meglátod. Merészebbek készítsék házi zsírral vgy libazsírral. Jöhet a só, a mustár, esetleg még egy kis fűszer. Találd meg a neked tetsző ízt.
5) Zárd jól záródó edénykébe, de nem kell sokáig tologatnod a hűtőben.

Megérdemel egy kevéske finom kenyeret, mondjuk ciabattát vagy gyökérkenyeret, vagy ahogy itt nálunk dívik: egy-két szelet toronyi kenyeret. Vagy nagyon frissen, vagy pirítva. Paradicsommal, pritaminpaprikával, finom, édes lilahagymával.

Egy finom vacsorát vagy vendégvárót tudsz belőle kerekíteni. Vagy reggel is jó szolgálatot tehet, mert: néha bizony fejtörést okoz, hogy a mindennapos szendvicset valamivel feldobjam, és ez a májpástétom kínálja magát. A kedvenceim közé tartozik (hasonló okokból is) még másik két kence, a házi vajkrém és a hummusz.

Nagyon gyorsan elkészül és annak rendje szerint el is fogy. Itt van az ideje a legzamatosabb kerti zöldségeknek, használjátok ki ti is a sok finomságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...