2013. szeptember 20., péntek

Zöld helyett inkább piros zöldturmix

Ez az írás több hete született, amióta több turmix lecsúszott már a torkomon. Ma pedig eljött az ideje, hogy meg is osszam: ajánlom ezt drága Andi barátnőmnek a tegnapi este emlékére. Fotó hamarosan.

Igen, rendkívül egészséges a zöldturmix, ezt eddig is tudtam. Hogy mitől zöld? Erről is volt elképzelésem. És nyers és vitamindús, ami áldásos az emésztőrendszer, az immunrendszer, így a vérképzés számára. Aztán eljött az ideje, hogy egy méregdrágán árult, csoda zöldpor előtt fél percig elmélkedve (Vajon mit tud ez, amit a friss zöldségek nem tudnak...?) úgy döntöttem, belevágok és végre elkészítem a saját zöldturmixomat. Abból, ami épp van, nyers, vitaminokban és ásványi anyagokban dús és aminek össze tudom gondolni az ízét - ez a szempont engedtessék már meg nekem. A különböző kombók közül ez jött be leginkább. Kb. 750ml turmix, amit egyben le is hajthatsz, lelked rajta. Vagy kezd ezzel a reggelt és alkattól függően legalább 2-3 órát kitarthatsz vele, iszogasd csak folyamatosan.   

Hozzávalók:
egy kisebb csokor friss csalánhajtás
egy marék spenótlevél
egy kis csokor petrezselyemzöld
1 alma tisztítva, felkockázva
1 citrom leve és húsa kifacsarva
ízlés és elképzelés szerint egy evőkanál joghurt? 
2-3 dl natúr céklalé
1-2 dl narancs- vagy almalé
1-2 dl víz vagy gyógytea

1) Végy egy remek turmixgépet és kb. 2-3 dl folyadék segítségével mindent turmixolj 1 perc alatt simává, majd alacsonyabb fordulatszámon add hozzá az összes folyadékot, amit szeretnél. Ennyi.

Hiába kínálgattam, nem kívánta senki megkóstolni a környezetemben a mély bordó szín "löttyöt" (sic). "Olyan szaga van, mint a frissen kaszált mezőnek..."  "Igen...? Ja, talán a csalán." Persze nem muszáj épp céklalevet használnod. Paradicsom-, káposzta-, zöldség-, répa-, vegyes gyümölcslé?

Az alma ennek a hónapnak a gyümölcse, ez jó. A banán, a kivi nem tartoznak az idénygyümölcsök közé, viszont nagyon finomak és az előbbivel igazán kiadós ez az ital. A csodálatos piros bogyós gyümölcsöket én nagykanállal eszem, semmi turmix, bár biztosan létezik egy igazán finom sóska-ribizli egyensúly :) Vagy mégsem, köszönöm. Mégiscsak meghagyom a bogyókat a joghurtnak és a házi fagylaltoknak. Éééés a clafoutis-nak, persze. Vagy itt a körte, a szilva, a barack. Az már igen, az már lázba hoz.  
 
Olyan zöld levelet raksz bele, amilyet csak akarsz: spenót, sóska, mángold, petrezselyem- vagy korianderzöld, friss reteklevél, friss, zsenge gyermekláncfűlevél, lestyán- vagy zellerlevél tenyészidőtől függően. Bármilyen csíra. Most hirtelen ennyi jut eszembe. Ami a beltartalmat illeti, nem tudsz melléfogni, csak találd meg a neked tetsző ízeket.

Az egy citrom leve nem teszi savanyúvá, de ha ez elsőre elgondolkodtad, kezd egy fél citrom levével. Helyettesítheted egy naranccsal vagy pár mandarinnal is, lehetőleg magok nélkül. Grapefruit?

Haladóbbak tovább fokozhatják a hatást: tégy bele fahéjat, kurkumát, szőlőmagőrleményt, 1-2 cm-es gyömbért. Mind csodálatos, fertőtlenítő, erősítő hatású.

Most nem is taglalom a különböző összetevők csodás élettani hatásait. A lényeg, hogy akár karcsúságról, akár fittségről, lúgosításról, szép bőrről, akár jó emésztésről vagy immunrendszerről vagyis egész-ségről ábrándozol, először végy a turmixgépet és egy csomó nyers finomságot. Állj neki bátran.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...