2015. március 30., hétfő

Mandulás, csokoládés paleo keksz


Egyre inkább úgy fest, csatlakoztam a paleózók lelkes és népes táborához? Nem mondanám, de mivel nagy sütiszörny vagyok és nagy lelkesen keresem a liszt-, azaz szénhidrátmentes sütiket, vadászom a bevált receptjeiket.
Ez a mandulás (vagy mogyorós vagy diós) keksz egy igencsak jól sikerült darab, szívesen ajánlom minden sütiszörny figyelmébe. Ők értik, mire gondolok :D
Köszönet Évinek az ötletért és a kísérletezésért, néha elmorzsolok érte egy imát is a keksz mellé. Remélem, megengedi nekem, hogy tovább vigyem a keksz hírét és megosszam a receptjét. Én változtattam rajta itt-ott a kedvem szerint:

Hozzávalók:
10 dkg kókuszreszelék
16 dkg őrölt mandula vagy földimogyoró vagy dió vagy ezek keveréke, ahogy tetszik
8 dkg durvára tört dió
2 tk. vanília eszencia helyett vaníliapor
8 dkg xilit helyett pár (talán 8-10db) pötty édesítőszer összetörve
1 csipet só
1 púpos tk. szódabikarbóna
4 tojás
10 ek. kókuszzsír
A tetejére:
100 g natúr étcsoki (én 81%-osat használtam)
és szeletelt mandula vagy bármilyen olajos mag a tetejére, ha úgy tetszik

1) Keverj össze mindent alaposan egy tálban (robotgéppel a legegyszerűbb).
2) Egy kiskanál segítségével kb. azonos mennyiségű masszát tudsz kivenni: készíts kis gombócokat, ültesd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire és kicsit nyomogasd le őket.  Süsd ki a rakományt kb.180 fokon.
3) Ha már kihűltek, csokival fuss át rajtuk, ahogy tetszik és díszítsd magokkal bármilyen tetszetős módon.

Hát ennyi. Egyszerű és nagyszerű. Variálható és még egészségesebb is. Pont az ilyen nasikat kedvelem.


Az enyémek - talán a cukor hiánya miatt - nem terültek szét, hanem csinos kis gombócokban megsültek.
Kissé száraz darab, sok benne az olajos mag, így jól jön rajta a csokitető, ha engem kérdeztek. Nem mondom, jól jön mellé egy pohár tea vagy tejeskávé is. Reggelire kiváló.
Egy kevés cukor azért van benne a csokoládé miatt, de olyan csokival vonod be, amivel a kedved tartja. Ez itt 81%-os étcsokoládé 21%-os szénhidráttartalommal. Ez azért elég jó, ugye?

Azt hiszem, úgy lehetne még borzolni a kedélyeket, ha kifejezetten kis lapos, egyforma kekszeket sütnél és egy finom krémmel megtöltenéd. Mondjuk csokis kókuszkrémmel vagy egy datolyából, aszalt szilvából készült krémet tudok hozzá nagyon is elképzelni, hm....Vagy egyszerűen egy kis házi lekvárral?

Jön a húsvét, ünneplünk. Én ez alkalommal egy csodás túró rudi tortát fogok elkészíteni, mert teljesen lenyűgözött pár hete egy szülinapi partin, de persze a cukrot kihagyom. Ha nálatok sem divat már annyi sütit sütni, mintha "bucsu" lenne, több tepsivel több napon keresztül, akkor szívesen ajánlom ezt a kekszet. Vagy a zabpehelylisztes répatortám citromos krémmel. Esetleg egy finom kókuszlisztes, mákos, kefires sütemény gyümölcsökkel? Mondjuk banánnal, hm? A húsvéthoz sem kell feltétlenül több kiló rámamargarin és liszt és cukor. Kellemes készülődést, tisztulást, rendrakást kívánok, kedves olvasó. Nagyon jó érzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...