2015. április 1., szerda

Az egészséges bevásárlólistáról

Azaz nézz bele a kosaradba, mielőtt a kasszához igyekszel. És is ezt teszem. Illetve mivel olyankor nincs jobb dolgom, néha el szoktam nézegetni a szalagra felpakolt ételhalmot, ami ha elfogy, végre én következem a sorban. Tanulságos, nagyon tanulságos.
És mert manapság olyan nagyon népszerű az egészségről beszélni, azt idézni, hivatkozni rá - minden ilyen alkalom emlékezteti az ember lányát valami hőn áhított állapotra vagy akár könnyen beálló, kétoldali lelkiismeretfurdalást okoz. Rövid időre.
Gyakorlatilag népszerű magazinok egész sora él meg békésen egymás mellett csupán azzal, hogy egy dizájnos, 10 perc alatt elkészíthető salátát és /vagy sportos fiatalokat tesz ki a címlapra és ugyanazt ismétli az unalomig egy fél oldalas, színes cikkben: ezt egyél, igyál, így sportolj és jöhet a bikiniszezon. Mert a népek egyik nagy - ha nem a legnagyobb - ösztönzője, hogy szépek, fittek, fiatalok, csinosabbak, egy mérettel kisebbek, egy szóval egészségesek legyenek. Ha megfogadnánk csak egyet is a tuti tippek közül, már jól járnánk, de itt jönnek azok a fránya nehézségek, ami túlmutat a tippek ismételgetésén.

Igazából ott kezdődik a dolog, hogy megválogatod, mi a csudát lapátolsz be a kamrádba és a hűtődbe. Szerintem nincs ennek különleges titka, csak vess egy pillantást a bevásárlókosaradba, mérd fel az arányokat. Hogy ez mit jelent? Hogy pl. hány zacskó/kg/darab egészséges/ vitamin- és ásványianyaggazdag/zsír- és energiaszegény ennivalót/alapanyagot látsz a kosaradban. Van-e bent elég zöldség és gyümölcs és az mekkora arányt képvisel. Vagy 3 zacskó nápolyi, 1 kg kenyér és fél kg tészta virít a cukros üdítő és a kiló zsíros, darált hús mellett? Vagy bármi ilyesmi. Csak nézz bele a kosaradba és csináld ezt egy-két hétig.

A tegnapi bolti vadászatot leírom nektek - válogatás és szerkesztés nélkül:
6 db banán
2 nagy pohár natúr joghurt
3 pohár kefír
5  túró rudi és egy nagy csomag ízesített joghurt a Főkosztosnak
1 feketeszedres Landliebe joghurt ajándékba nasinak
kb.30-40 dkg sajt, ementáli jellegű és Karaván
5 szelet zsírszegény sonka
2 palack Zero Kóla csak mert olcsóbb - na kinek?!
1 csomag sós mogyoró nasinak
1 csomag diákcsemege ajándékba nasinak
1 csomag fagyasztott tőkehalfilé
egy nagy halom cicakonzerv a ragadózó népeknek
azt hiszem, ennyi

Ez nem feltétlenül volt egy szokványos bevásárlás, de kellőn hétköznapi. A részleteket megfontoltam. Mindent képtelenség elmondani erről a témáról pár sorban, de szívesen beszélgetek veletek arról, mit miért választotok, hiszen van aki így, van aki úgy gondolkodik a saját és szerettei egészségéről: mondjuk nem eszik húst, vagy parizert, konzerveket, vagy 1000Ft/kg "sajtot", ami sosem látott tehenet. Vagy a lugosítás lebeg a szeme előtt. Vagy mondjuk kerüli a túl sok finomított cukrot. Vigyázat, a cukorbetegeknek szánt csoki 40-50% szénhidrátot tartalmaz (wtf...0_o... én kérek elnézést).
Ha engem kérdeztek, én a (túl sok) finomított szénhidrátot kerülöm, a transzzsírokat és a "műanyag" kajákat (lásd pl. frissföl), a vörös húst, a sok-sok tartósítószert, félkész és zacskós csodákat, a helyben sütött "friss" pékárukat. Persze van, hogy hazaviszek valamit, ha nem tudok neki ellenállni, de akkor az nagyon finom kell, hogy legyen.
Kaptam egy jó kis linket a Buzzfeed weboldalról, ami egy elég népszerű és egyszerű módon szemlélteti, hogyan érdemes átgondolni a mennyiségeket, minőségeket és arányokat. Vannak ott ebédötletek, csinos kis smoothie receptek, nem hiába, nagyon divatos ez az ennivaló(?), főleg proteinporral, te jó ég, ne gondoljátok, hogy proteinport eszegetek, nem ez a lényeg.
Engedjétek meg, hogy egy dolgot feltétlenül hozzátegyek: az  i d é n y n ö v é n y e k k e l  mindig jobban járunk. Na jó, még egyet: hogy a szokásainkat érdemes átgondolni elsősorban, biztosan találunk lehetőséget a változtatásra (lásd a gondolatindítót). Tényleg nincs nagy trükk, csak kisebb lépések. Én ebben hiszek. Hajrá!
Ui: Aki korgó gyomorral megy vásárolni, annak nehezebb a dolga, tartja a népi mondás is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...