2010. április 10., szombat

Csokis kuglóf

Hiába az elnevezés, nem egy klasszikus kuglófreceptről van szó, ráadásul nincs is bent csokoládé, csak sok-sok finom kakaó. És képem, az, kérem, nincsen, tehát az első bejegyzésem mindjárt képtelenre sikerül.
Sok "kakaós kevert" sütemény létezik, de ezt egyik sem éri utol. Tulajdonképpen nem is sorolnám közéjük, annyira semmi köze hozzájuk. Ez a recept egy nagyon régi Rakéta regényújságból származik. Kétségtelen, hogy ez az első számú süti nálunk legalább 20 éve, mert finom csokis, remek állagú és nagyon egyszerű. Fő erénye viszont, hogy csak 7 dkg vaj és 1 tojás kell bele. Remélem, ez máris vonzóvá tette. Tortaalapnak is kiváló.
És lám, már képem is van, pótoltam:


Hozzávalók:
25 dkg porcukor
1 sütőpor
7 dkg lágy vaj
1 szép tojás
3 dl tej
1 citrom héja és a levének fele
3-4 púpozott evőkanál kakaópor
25 dkg liszt
A tetejére:
dió, mogyoró, mandula vagy lekvár, csokoládé és 2 ek olaj

1) Habosra keverem a porcukrot, a sütőport, a lágy vajat és a tojást. Ebbe belekeverem a tejet, de nem robotgéppel, mert nagyon híg lesz. Hozzáreszelem egy citrom héját és a levének legalább a felét is belecsavarom az ujjaim közt.
2) Ebbe teszem a kakaóport, de csakis jó minőségűt, sötétvöröset és a lisztet. Először összekeverem egy lapáttal, majd géppel is, hogy sima, fényes, krémes tésztát kapjak.
3) Kivajazott, lisztezett kuglóf- vagy koszorúformában szoktam sütni, de megspórolhatod a plusz zsiradék használatát, ha zsírpapírral kibélelt torta-, őzgerincformába vagy tepsibe öntöd a masszát. Előmelegített sütőbe teszem és a hőfokot csökkentve 30-40 perc alatt megsütöm. Fokot azt csak tippelni tudok, mert a Nagymamámtól örökölt sütőn még a fokozatok sincsenek bejelölve - talán 200 fokon kezdem és ezt veszem vissza kb. 10 perc után.
4) Ha netán tepsibe vagy muffinformába öntötted a masszát, tégy rá egy marék durvára tört diót, mogyorót vagy mandulát. Minden formánál működik, hogy egy kis hűtés után finom, savanykás házi lekvárt kenek rá, amit egy idő után beiszik és a réteg megköt, majd csokimázzal vonom be. A csokimázat 10 dkg finom, jó minőségű étcsokiból és két evőkanál olajból szoktam vízgőz felett összekeverni. Spatula segítségével oszlatom szét és szerintem nem baj, ha az alatta megbújó gyümölcsdarabok miatt hepehupás lesz. Mindenki szereti.

A porcukor helyett kristálycukor nyugodtan használható. Fehér- helyett nádcukorral is működik, de kissé más lesz az íze. A Spar márkatermékek közül ajánlom a holland kakaóport, nagyon finom. Az olcsó kakaóporok meg sem közelítik, de sajnos még ismertebb márkájú kakaóporok sem. Szerintem fontos, hogy a citrom bio legyen, azaz ne keverjünk az ellenállhatatlan illatú és állagú sütinkbe penészedésgátló szert. Kandírozott narancsdarabokkal, beletördelt csokival még nagyon el tudom képzelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...