2010. április 23., péntek

Kelkáposztaleves

Így fest a fazék: pirulnak a zöldségek az olajon a fűszerekkel

Ez a finom leves egy saját összeállítás, amit az inspirált, hogy a lehangoló diétás káposztalevest kissé felturbózzam. Így kerekedett egy részben egészséges, részben finom leves, ami tulajdonképpen szokásos ízek kombinációja és gyorsan elkészül.

Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma
ízlés szerint 3-6 gerezd fokhagyma
4-5 marék felcsíkozott kelkáposztalevél
3-4 sárgarépa
1 fehérrépa,
2-3 sárga krumpli (elhagyható)
1 pohár tejföl

fehér bors
majoránna
kömény

1) Először is kevés finom olajon megfuttatom a felkarikázott hagymát, a feldarabolt fokhagymát, majd a felcsíkozott kelkáposztalevéllel, a felszeletelt vagy felkockázott répával és fehérrépával kb. 5 percig párolom.
2) Megsózom és frissen őrölt fehér borssal, majoránnával, őrölt köménnyel tovább párolom egy kicsit.
3) Felöntöm vízzel, ami épp ellepi és a felkockázott krumplit hozzátéve készre főzöm.
4) Óvatosan belekeverek egy pohár tejfölt, utánafűszerezek, belereszelek még egy gerezd fokhagymát és pár perc múlva lezártam a gázt.

 A petrezselyemzöldet nem főzöm bele, frissen több vitamint tartalmaz és zamatosabb.

Gazdagabbá teheted az ízeket, ha vaj és olaj keverékén pirítod meg a zöldségeket, vagy ha 20%-os tejfölt vagy tejszínt használsz. Szívesen ajánlom a Cserpes Sajtműhely termékeit, hogy az adalékanyagokat elkerüljük.
A tejfölbe kevert kb. egy teáskanál ételkeményítővel, zabpehely- vagy rizsliszttel sűrűbbé teheted a levesed. Érdemes kipróbálni a friss majoránnát és az otthon őrölt köményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...