2012. február 10., péntek

Túrós pogácsa

Túrós pogácsa vagy inkább rúd - még friss, még meleg

A kedvenc túrós pogácsa receptem igazán pofonegyszerű, még kijegyzetelni sem kell, egy olvasás után megjegyezhető. Úgy tanultam valakitől vagy vadásztam valahol sok évvel ezelőtt, de látom, hogy tele van vele a net - méltán népszerű ... Nagyon ritkán készítem, mert rendkívül zsíros, az egészséges étkezés gondolata itt szóba sem jöhet, akárhonnan is nézem... cserébe viszont nagyon-nagyon finom, porhanyós.

Nos, ebben a receptben talán az a legszembetűnőbb különbség a pogácsákhoz képest, hogy nem kell bele élesztő és ettől egészen más lesz az állaga. Talán porhanyós tésztának nevezhetnénk (igazán ideje lenne beletanulnom a cukrászat szakszókincsébe...)
Egyszer gondoltam egyet - talán tovább lehetne fokozni a kívánt porhanyós állagot - és hozzácsaptam egy kiskanálnyi szódabikarbónát, amitől szellősebb, ám kissé szárazabb lett, így nem javaslom. Ha vállalkozó kedvű vagy, esetleg 1 dkg futtatott élesztőt gyúrj hozzá, majd keleszd kb. 60 percet hideg helyen, pl. az előszobában (ahol manapság ugyanúgy 5 fok van, mint a hűtőben). Ez a módszer már bevált egy hasonló sós süteménynél. Jut eszembe, a kefires lángos tésztáját is a hűtőbe teszem pihenni, ami másnapra majd szétfeszíti az edényét, annyira ki akar futni.
Ti is, vagy csak én csodálkozok rá állandóan arra, hogy 0 fok közelében is milyen remekül kelnek a tészták? Mennyire kell vigyázni pl. a fánknál, ha már egyszer itt vagyunk a farsang közepén ... még a nyújtódeszkát és a kendőt is langyosan tartom és nem győzök a konyhába be- és onnan kirohangálókkal pörölni valahogy így: haszépszalagosfánkotakartokenninenyitogassátokmárannyitaztazajtótmertmegfázikatészta...
Na, szóval, itt remekül bevált a hideg helyen való pihentetés illetve kelesztés.

Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg vaj (nem margarin)
25 dkg finomliszt
1 csapott teáskanál só
(esetleg 1 dkg futtatott élesztővel is kipróbálhatod)
egy kisebb tojás a kenéshez
a tetejére reszelt sajt, szezámmag, lenmag, mák, köménymag stb.

1) Nem baj, ha a túrót és a vajat már korábban kiveszed a hűtőből. Szorgalmasabbak áttörhetik a túrórögöket előre.
2) Gyúrd össze a hozzávalókat: kezdheted talán azzal, hogy a vajat elmorzsolod a liszttel, majd hozzágyúrod a sót és a túrót, míg egyneművé nem válik a gombóc.
3) Ezt beteheted a hűtőbe pihenni, de akár azonnal felhasználhatod: nyújtsd kb. ujjnyi vastagra és szaggasd a kedved szerint.
4) Már a szaggatás előtt előkészítheted a tetejét: egy kisebb tojást vagy annak a sárgáját verj simára egy kicsi tejjel és sóval, mázold be vele a tetejét, majd hintsd meg valamivel a felsoroltak közül. Az én kedvencem a szezámmag - nagyon kellemes, ahogy ropogósra sül a pogi tetején. Azért is készíthetem elő a tészta tetejét, mert ez esetben nem hagyományosan kerek pogácsa kiszúró formát használok, hanem kb. 2x2 centis kockákra vágom a tésztát egy nagy késsel. Ennek az élét minden vágás után letisztítom és belisztezem, mert igencsak ragacsos így minden.
Persze utólag is díszítheted a pogik tetejét, ahogy teccik.
5) Sütőpapírral bélelt tepsin elég lesz kicsi helyet hagyni a pogik között, mert nem fognak megnőni az élesztő híján. Felforrósított sütőbe csúsztatom és gyorsan megsütöm, már amennyire a nagyanyám sütője képes gyorsan sütni. Vigyázz, ne szárítsd ki.

Frissen, melegében tálald, nem érdemes sokkal előbb elkészíteni. Ilyen hideg téli napokon nekem külön élmény bekapcsolni a sütőt és várni, amíg kisül belőle valami finomság.
Csodás borkorcsolya, harapnivaló, csak nagyon illékony a természete. Ekkora adagból én kb. 4-5 személynek készítenék egy estére nassolnivalót, hogy ne feküdje meg senki pocakját. A jelentkezők száma szerint könnyedén növelheted a mennyiséget. A pogácsák tetejét is színesítheted a különböző díszítésekkel, hogy válogathasson mindenki a kedvére. Kellemes sütögetést kívánok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...