2013. január 8., kedd

A datolyáról és a januári idényzöldségekről, -gyümölcsökről

A január most havas, hideg, bevackolós, teázós, néha napos, meg persze korcsolyázós. Ma reggelre puha és vastag hódunna takart be minket, mint a mesében.
Vadászok a zöldségekre, gyümölcsökre, jár az agyam, mi finomat süssek ki belőlük. Azonban hiába kapni mindent az uborkától kezdve a padlizsánon és a paradicsomon át a szőlőig vagy eperig, nem ejtenek kísértésbe, mert maradok az idényzöldségeknél, jobban mondva én magam ragaszkodom hozzájuk.
Ez nem azt jelenti, hogy egész télen nem eszem meg egy paprikát sem, de magamnak szinte soha nem választok magát kellető, hibátlan marokkói vagy holland zöldségeket. Azt sem jelenti, hogy betartom az 50 km-es diétát, hiszen ki nem hagynám a citrusféléket, a banánt, a finom sötétvörös kakaót, az ilyentájt még mindig puha, török fügét. Néhanapján veszek egy szép rózsa brokkolit, egy darab gyömbért vagy mostanában a kelbimbóval szemeztem, de otthagytam, mert holland import volt. Hallllóóóó, tud valaki magyar kelbimbóról?
Hamarosan megyek a piacra, hogy ismét legyen idehaza abból a jó almából, a krumpliból és talán találok házi sárgarépát. Még mindig sok a dióm és a mákom. Kifejezetten keresem az egyedülálló idős árusokat, akik a nagyszüleimre emlékeztetnek, ahogy ott álldogálnak a kevés kis portékájuk előtt és szívesen veszek tőlük valamit, akármit is árulnak.
Szóval emigyen próbálok ügyeskedni ilyentájt, és ez nem múló hóbort, hiszen kb. áprilisig kell várnunk az első friss zöldségekre. A Tudatos vásárló honlapja sokat segít abban, hogy észnél legyünk. Nagyon remélem, kedves olvasó, hogy használod az idénynövény táblázatot, amit mindig megtalálsz itt jobbra, vagy van kedved velem belepillantani most.

Szóval a januári növényeink a következőek:  
- A gyümölcsöket temészetesen az alma, a körte, a birsalma és a naspolya képviseli (az utóbbi kettőt nem szeretem, képzeld el).
- A zöldségek frontján már nagyobb a választék: bab, burgonya, cékla, fejes káposzta, fekete retek, fodros kel, karalábé, kelkáposzta, kínai kel, madársaláta (Ezt vajon a hó alól is szedik? Jövőre ültetek egy sort, kíváncsi vagyok.), pasztinák, petrezselyem, sárgarépa, sütőtök, zeller, vöröshagyma, fokhagyma és állítólag a póréhagyma. Azt sem értem, mit akarnak januárban a tökkel...
- Nem vetem meg a fagyasztott zöldségeket sem: mindig van itthon zöldborsó és zöldbab, spenót és sóska.
- A piacon járva szoktam venni házi hordós káposztát a C vitamin miatt.
- Ilyentájt a bab, a csicseriborsó, a sárgaborsó, a lencse is előtérbe kerül. Rájöttem, hogy a sárgaborsó főzelék isteni pirított májjal...
- Az én kamrámban nem állnak hegyekben a befőttes üvegek, de van jó pár lekvárom, teszek el lecsót és paradicsomszószt, de nem úgy, mint Anyáink, hanem hagymával, bazsalikommal felfőzve, ledarálva tésztafeltétként. Egy-egy napon jó elővenni hol ezt, hol azt. Van még két adag sült padlizsánom a mélyhűtőben, amiből finom fűszeres padlizsánkrémet, vinetát készítek. Szóval semmiből nincs túl sok, csak pár darab, de az nagyon-nagyon jól tud esni. 2 -3 dobozka mélyhűtött eper, feketeszeder és ribizli is került a mélyhűtőbe a nyáron, aztán ilyenkor már elő kell őket venni megelőzendő, hogy átvegyék a hűtő szagát.
- A gyümölcsök közül narancs, citrom, mandarin vagy egy üdítően lédús grapefruit mindig van itthon.
- A nagy aduász a csíráztatás: retek-, mungóbab-, vöröshere-, lucernacsíra stb. Igazi vitaminforrás, egy kis frissesség. Megyek is, beáztatok egy kis lucernamagot.
- Az olajos magvak nagyon fontosak: dió, mák, mogyoró, mandula.
- És persze az aszalt gyümölcsök is minden nap ott vannak az asztalunkon: kedvencem az őszi szüret után ilyenkor még mindig puha füge, a datolya, a szilva és a sárgabarack.... Csak vigyázzatok, hogy ne vegyetek olyat, amin valami fényezőanyag vagy mi a szösz van. Már ha van olyan egyáltalán. Nagy bánatom, hogy aszalt szilvából és vörösáfonyából nem találok kezeletlen fajtát - vagy csak horror áron. Datolyából pl. a fél kilós Kalifát veszem, mert azon nincs semmi cucc. Olvasd csak el, mennyi jót tartogat számodra és közben gondolj arra, hogy a összes aszalt gyümölcs hasonlóan jótékony, mindamellett, hogy finom nasi és étel alapanyag is. Ha más nincs, a mazsolával is beérem.
A datolya már ötezer év óta a legjelentősebb kultúrnövény Ázsia, Észak-és Nyugat-Afrika szubtrópusi száraz területein. A gyümölcs gazdag jótékony hatású rostokban. Természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Tekintélyes mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a szükséges kalciumhoz. Könnyen emészthető, emellett vérnyomáscsökkentő, nyugtató hatású.
Szóval nem én akarom megmondani, hogy mit lehet és kell ilyenkor enni, csupán szeretném elmesélni, hogyan választok ételeket januárban és ezzel talán felhívom a figyelmet arra, hogy ha körülnézel egy kicsit, nem kell a padlizsánhoz vagy a paradicsomhoz nyúlni, ha az egészséges étkezés gondolata vezérel. Ha engem kérdezel, érdemes kikerülni a felesleges kemikáliákat. Nem, nem gondolom, hogy teljesen ki tudom kerülni őket, de ha olyat választok, ami időszerű, talán nagyobb esélyem van rá. Valahogy úgy érzem, így rend van. És tulajdonképpen nem is olyan szűkös ez a választék, ugye?

Ajánlanék nagy hirtelen pár számomra kedves ételt: a spenóthoz a csőben sült spenótos, pulykás burgonyát, az összes levesem, amik közül ma kiemelném a melengető hagymaleveseket, a gyors zöldségkrémlevemesem vagy a zöldbabos palóclevest. Vagy a finom, fűszeres, joghurtos, mézes almalevest, amit akár kompótként is tálalhatsz. 
A hüvelyesekből miért nem csinálsz egy finom salátát vagy levest a szokványos főzelék után?
Egy zöldségfasírthoz mit szólnál? Sokoldalú és finom. És egyszerű. Választok is egyet, hogy a közeljövőben kipróbálhassam a szilikon muffinformákat, amit annak a kedvéért vásároltam, hogy fasírtot tudjak készíteni olajban sütés nélkül.
Ecetes savanyúság helyett egy friss cékla- vagy egy csírasaláta? Olcsó és vitamindús mindkettő. Mint a savanyúkáposztából készült végtelenül egyszerű saláta. Hál' Istennek a főkosztos nagyon szereti.
Hamarosan ajándékba, meglepetéskét fogok ültetni egy kis spenótot eképp. Ötletes, igaz? Elképzelem az arcokat, amint beállítok a friss, hordozható spenótültetvényemmel :D

Az egészségesebb étkezést persze befolyásolja a pénztárca, a körülmények, a rá szánt idő, de a fantázia is szabhat neki határt. És méginkább a szokásaink.
Ajánljatok nekem is olyat a leírtak szellemében, amit nem találok meg nálam. Előre is köszönöm, játsszunk együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...