2012. december 28., péntek

Balzsameceten párolt káposzta

Ezt a posztot nem készültem leírni, gondoltam, úgyis mindenki tudja jól, mi fán terem a párolt káposzta készítés. Aztán most mégis meggondoltam magam több oknál fogva is.
Egyrészt nem egy nagy ügy, mindenkit csak biztatnék, hogy álljon neki, nem kell kész, üveges káposztát venni. Olcsó is, finom is, melengető is. 
Másrészt, ha valakit érdekel, hogyan tudná egy kicsit másképp készíteni, talán beszélgethetnénk, hiszen nem csak 10%-os ételecettel és fehér cukorral lehet elkészíteni. Ma méltán népszerű az aszaltszilvás verzió, bizonyára finom is. Most nem az következik, bár nekem sincs túl sok titkom.
Mert télen - főként karácsony és szilveszter idején, amiről már lekéstem ... - sokan teszünk sültet az asztalra. A rizs és krumpli mellett a többféle zöldségköret mellett lobbiznék.  
Mert szeretném elmesélni, hogy a balzsamecetek közül olyat érdemes választani, ami 100%-ban balzsamecet és nem olyat, amit felhigítottak vagy pusztán összemixeltek. Az ízélmény meggyőző lesz. Az utolsó előtti pillanatokban akár karácsonyi ajándék is válhat belőle - ami már nem játszik, mert elmúlt a karácsony. De akkor is kiváló ajándékötlet. Csak fordítsd meg az üveget és nézd meg, mit rejt.
Mert Veránál egy nagyon kerek vacsorát költöttem el, ami telis-tele volt gömbölyű és selymes ízekkel. Hallgassátok csak és képzeljétek hozzá a meleg színeket és ízeket: aszaltszilva krémleves, fügével, datolyával, almával töltött pulyka párolt vörös káposztával, lisztmentes sacher torta a legsötétebb csokoládéból, mandulával, dióval .... és ez nagyon megindított. Köszönöm szépen még egyszer.   

Hozzávalók kb. 6 személyre:
egy közepes lila káposzta fele
a nagy fej vörös- vagy lilahagyma
esetleg egy nagy édes alma
sötét nádcukor
balzsamecet
finom száraz vörösbor
őrölt kömény

egy minél szélesebb, dupla fenekű vagy kerámialábos

1) A káposztát megtisztítom és a legszebb késemmel vékony és nem túl hosszú csíkokra vágom.
2) A felcsíkozott hagymát elkezdem olajon dinsztelni, majd hozzáadom a káposztát, cukrozom, sózom, köménnyel fűszerezem.
3) Nagy lángon készítem és mikor többszöri áforgatás után teljesen átforrósodott és összeesett a nagy halom, rácsurgatom a balzsamecetet. Élvezem az illatfelhőt és csak forgatom tovább a piruló halmot.
4) Vörösbort loccsantok alá, esetleg egy kis vizet is, fedő alá zárom és kis lángon hagyom, hadd párolódjon. Közben többször átforgatom és utánafűszerezek.
5) Megcélzom a kívánt állagot valahol a puha és a roppanós között félúton és a vékony csíkokra vágott almát is csak az utolsó 10 percre adom csak hozzá. Általában ezt készítem el először a főzés során, hadd érjen csak össze az egész, mire megsülnek a combok.

Ami nálam bevált, az a gyors pirítás, a többszöri fűszerezés és az igazi balzsamecet. Addig adaglom a különböző ízesítőket, amíg nem éri el a kívánt arányokat, ezért nem tudok mennyiséget mondani. Kellemes téli, vackolós napokat kívánok. Ja, és persze menjetek a friss levegőre mozogni, ahányszor csak tudtok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...