2012. január 18., szerda

Gesztenyés-babapiskótás sütemény

A meggyes, vaníliakrémes piskótánál ígértem egy finom krémes, gesztenyés házi süteményt, itt is van. Már megint csak elméletben sütök és így is élvezem - ez vicces ...
A fogyókúrázók most jobban teszik, ha elfordulnak, kifejezetten bűnös élvezetről van szó.
Rákerestem a neten és látom, mennyire népszerű a recept. Nem csodálom, ezt a sütit csak szeretni lehet. Én Anettnek köszönöm, hogy megismertetett és elkényeztetett ezzel a finomsággal: a sok vaníliás krém, a gesztenye, a keksz, a rum, a piskóta csodás találkozása egy kicsi csokoládéval. Remekül illik ez az állag ezekhez az ízekhez.
Érdekes, régebben leginkább a csokis, sőt minél csokisabb, sötétebb, mélyebb színű sütik hoztak lázba. Ez a mély vonzódás persze nem múlt el, csak kiegészült, ma imádom a könnyedebb ízvilágú, vaníliás, tejszínes ízeket is. Néha egy ici-pici keserű csokival, persze, de csupán ellenpontként. Jin és jang.

Már egy éve is van, hogy megkóstolhattam ezt a sütit és bár sokszor eszembe jutott azóta az élmény, mégsem készítettem el eddig, mert túlságosan is kalóriadús ahhoz képest, hogy nagyon könnyen el tud fogyni. De most ünnep közeleg, édesanyám szülinapja, amire valami nagyon finomat szeretnék készíteni. Mivel imádja a tejszínes és a gesztenyés sütiket, ebből fogok tortát készíteni neki és természetesen az ünneplő, lelkes közönségnek. Jó esélyem van rá, hogy odalesz tőle ...
Először is leírom úgy, ahogy kaptam. Nem egy zsúrtorta mennyiség, inkább egy focicsapatnak való.

Hozzávalók:

A gesztenyés alaphoz:
2 csomag gesztenyemassza
25 dkg darált keksz
rumaroma
15 dkg porcukor
egy kevéske tej (nem kell 1 dl sem: fokozatosan kell hozzáadni, nehogy túl puha legyen a massza).

A vaníliás krémhez:
9 dl tej
3 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg porcukor
25 dkg margarin.

A krém közepébe:
kb. 20 dkg babapiskóta
kevés rum
kevés tej

A tetejére:
2,5-3 dl Hulala
egy kevés reszelt csokoládé

Az eredeti ügymenet:
1) A gesztenyés alapot jól összegyúrjuk és egy 25x30 cm-es tepsi aljára nyomkodjuk.
2) A pudingporokat felfőzzük a tejjel, hozzáadjuk a porcukrot. Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a margarint.
3) A krém felét a gesztenyés masszára simítjuk. Rumos tejbe forgatott babapiskótával rétegezzük (vigyázzunk, nehogy túlszívja magát!).
4) A krém másik felét is rásimítjuk.
5) Végül a tetejére a kemény habbá vert Hulalát tesszük és ízlés szerint csokoládét reszelünk rá.

Egy kicsit megváltoztatom majd, mert egy 24 cm-es tortaformában szeretném előadni ugyanezt, hisz ünneplésre készülünk. Így az arányokat megtartva mindennek a 2/3-át veszem, azt hiszem.
Egyedül a margarint fogom lecserélni Mascarponére, amihez egy kicsi zselatint kell kevernem, hogy szépen tartsa a formáját a pudinggal. Másrészt egy picit kiegészítem, mert egy zacskó Bourbon vaníliát is teszek majd a krémhez. Nagyon szeretem az ízét meg a pöttyöket is.
A 25 dkg mascarpone és zselatin arányait majd kiokumulálom. Na jó, bevallom, tegnap éjjel, amikor lesett a tantusz, mi szerint ez lesz az idei szülinapi torta, gyorsan meg is kellett keresnem a választ, amíg a leragadni készülő szemeimen még kiláttam. Azt hiszem, egy csapott evőkanál, kb. 0,5 dkg zselatin dukál kb. 0,5 dl vízben feloldva. Így egy kicsit csízkéjkes lesz az egész. A kekszet gesztenyével összegyurmázni remek ötlet, igaz?
Persze a kerekek már elindultak és elkezdtem tovább variálni a többi hozzávalót is. Például a piskótaúsztatáshoz el tudok képzelni egy kis kávét a rumos tejben és akár egy egész kicsi kávézaccot a vaníliás krémbe, hogy szépen megpöttyözze azt. (Ezt a jó kis ötletet pedig a szintén beígért kávés-kókuszos sütiből kölcsönzöm.)
Feltétlenül beszámolok róla, már csak 4 hetet kell várni. Szerintetek addig bekukkant a műhelytitkokba az Anyukám...?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...