2013. március 14., csütörtök

A few of my favourite things


Earl Grey tea  forever. Bergamottal, amiről itt is olvastam egy kicsikét...... és persze a Lady Grey, ami lágyabb, kevésbe bergamottos, kissé citrusosabb. A  Twiningsra voksolok.
Kevés más olyan ízesített tea van, amit igazán kedvelek, de egy finom karamellás fekete tea nádcukorral és igazi tejszínnel le tud nyűgözni. Felfedeztem magamnak a Müller teaválasztékát és szívesen ajánlom a fekete és zöld teákat.

De a legkedvesebb, legszebb illat és íz a bodzáé. Természetesen.

Igazán finom mustár, ami nagyon ritka - errefelé. Kevés és jó minőségű összetevőből, kissé csípős. Nem a dijoni, hanem az angol. Coleman. Csodálatos.

Édes, nyers répát ropogtatni, de olyat, ami saját kertben nőtt, nem nagyüzemben. Dinnye, dinnye, dinnye. Grapefruit gerezdekre szelve, amiből kiharapom a gyümölcshúst. A narancsról mindig az jut eszembe, hogy a Jóisten igencsak jó kedvében volt, amikor ezt teremtette.
Meglepetés: meggybefőtt! Meggy, cseresznye, eper. Szőlő nyaklóstul. Sajttal is jöhet, ami talán ementáli jellegű, zamatos. Körtével és pisztáciával. Vörösborral, mondjuk Montenuovo Cuveével.

Pattogatott kukorica, de kizárólag sós. Főtt kukorica. Bemetszett, sült gesztenye.
És persze néhanapján a világbajnok toronyi kenyér Édesanyám házi zsírjával, igazi, házi pirospaprikával. Ha valamiért fohászkodom, hát azért, hogy ebből a kenyérből ehessek, amíg világ a világ.
És anyukám májpástétoma, ami elképesztően egyszerű. Igaz, Cica? Igen, imádom a májat. Főleg majorannával.

Vékony tésztás, kövön ropogósra sült pizza igazi paradicsommal. A paradicsom, a bazsalikom, a fokhagyma, a parmezán egy tányérban.

Egy igazán kivételes élmény számomra: a tőkehalmáj.... Mondjuk piritóssal, leheletnyi vajjal, újhagymával, félkeményre főzött tojással, kevés citrommal vagy majonézzel tálalva, vagy akár salátaként.
Vagy egy finoman friss saláta sok salátalevéllel, paradicsommal, uborkával és az elmaradhatatlan hagymaszárral. A görög saláta az egyik legkedvesebb friss, fehér sajttal, olivabogyóval. Egy szelet roston sült csirkével.

Finom tejszínes és kávés csokoládé házassága ... tejeskávé tejhabbal, kevés nádcukorral ... igazi tejszínhab sötétvörös kakaóporral... sötét csokoládé, sötét, kerek íz... és ellenpontként a tejszínes, habkönnyű, vaníliás krém ... Tiramisu.... egy csoda, egy igazi ízélmény.
Túrós sütemények vaníliával, citrommal. Banán, rum, vanília, citrom ízkombináció új és új köntösben.

Joghurt, banán, méz, lucernacsíra turmix habosra mixelve ... 

És hogy mi késztetett arra, hogy felsoroljam mindezt? Hát az egyik legkedvesebb dalom: My favourite things. Csak egy pár kedves dolog. Ami a ízeket illeti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...