2014. január 9., csütörtök

Csokoládé ropogós

Nos, ezt a nevet adtam ennek a desszertnek, de talán nevezhetnénk bonbonnak is, ahogy kaptam. Köszönet érte Évának még egyszer, a kedvességért és az inspiráló ötletért. Nagyon egyszerű, gyors finomság, remek ajándék.

Egy adaghoz a következőt raktam össze:
2 tábla, azaz 20 dkg csokoládé
1 marék török mogyoró felaprítva
kb. 5-6 marék sima kukoricapehely
egy kevés aszalt gyümölcs

1) A két tábla csokoládét összetöröm és vízgőzön, lassú (!) tűzön felolvasztom. A felső edény ne érjen bele a vízbe. Ha gyorsan olvasztod, a csokoládé összecsomósodhat.
2) Megkeverem, hogy segítsem a olvadást és le is zárom a gázt. Beleszórom a felaprított mogyorót, a kukoricapelyhet nagyjából belemorzsolom a két kezem között. Annyit teszek bele, amennyit felvesz a csokimassza, azaz, mindent bevon egyenletesen.
3) Sütőpapírral kibélelt tepsibe adagolom a masszát 2 kanál segítségével és a tetejére enyhén rányomok egy darab aszalt gyümölcsöt. Vagy mogyorót. Vagy ahogy tetszik.
4) Lehetőleg hideg helyre teszem és megvárom, amíg újra megköt a csokoládé.
5) Becsomagolom egy szép kis dobozba, szép zacskóba, ajándékba adom és mindenki szereti. :)

A nagyon édes változat:
1 tábla finom tejcsokoládé
1 tábla Milka Noisette csokoládé
mogyoró
kukoricapehely
aszalt vörös áfonya

A sötét változat:
2 tábla finom, minimum 60%-os étcsokoládé
mogyoró
kukoricapehely
egy kevés fahéj az ünnep kedvéért
rumba áztatott aszalt sárgabarack

Meglepően finom, ropogós kis bonbonokat vagy desszertet kapunk, amiben nem dominál a kukoricapehely és ami igazán meglepett, hogy nem puhul meg. Esélye sincs rá, mert hamar elfogy.
A titka a finom alapanyag - nem a Katica tortabevonó - és hogy időben elkészítsd, hogy meg tudjon kötni az anyag. Készítettem ilyet is, olyat is, megpróbálván megcélozni a szeretteim ízlését.

Nem mondom, hogy a variációk száma végtelen, de a hozzávalókat bátran megválogathatod a kedved szerint. Az olajos magvakon és aszalt gyümölcsökön túl ízesítheted mondjuk egy kevés alkohollal, kávéval, fűszerekkel, összetört M&M's csokigolyókkal. Egy csepp narancs illóolajjal, stb, stb. 

Azért nyúltam pl. a Milka Noisette-hez, mert nagyon szeretem a Ferrero Rocher bonbont és reméltem, hogy nagyjából visszaadható az élmény, vagy legalább felidézi majd az emlékét. Hiszen ez nagyjából a következőkből áll: mogyoró, talán mogyorókrém, csokoládé, valami ropogós. Gondoltam, miért ne lehetne ezt valahogy házilag összedobni? Mert azzal kb. bármikor le lehet kenyerezni egy pillanat alatt és ezt csak úgy megsúgom most; kinek, kinek jól jöhet még ez a kis "segítség" ;)
Megnéztem, az a ropogós valami ostya. Az ostya állaga és ízvilága mondjuk megközelíti a kukoricapelyhet, bevállalom. Ahogy elnézem az arányokat, látom, hogy több mogyorót, több csokoládét és kevesebb pelyhet fogok összekeverni legközelebb. Több csokoládéval akár szilikon bonbon- vagy jégkockaformába is tölthetik az elszántabbak, bár nagyon helyesek ezek a rondadefinom halmok is. Biztos nem véletlenül szaladt ki a száján többeknek is, miután megkapták és megkóstolták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...