2011. március 10., csütörtök

Házi zacskósleves?


A levesfőzés rituáléjáról írtam már, mert hát fontos nekem, a fő kosztosomnak meg még fontosabb. Úgy értem, a végeredmény, azaz vég nélkül kanalazni a leveseket. Ezért, kedves olvasó, ne lapozz el rémülten a cím láttán, lehet, hogy találni fogsz 1-2 érdekességet. Van még pár okom, hogy ismét előhúzzam a témát.
Ha csak úgy vadászgatok a receptek között, nem kell sok idő, hogy belefussak a Vegetába vagy ételízesítőbe. Mondd meg nekem, ha a receptek hozzávalóinál azt sorolná fel a szakács, hogy tégy bele egy-egy csapott kávéskanál glutamátot és csomósodásgátlót, mit tennél?

A vegetáról a Terebess fűszerkalauz a következőket írja:
RK Podravka Vegeta, A. Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Hrvatska
A Podravka gyár ételízesítője (só, nátrium-glutamát és szárított zöldség), az egyik legismertebb importáru, s egyúttal a volt JSZSZK minden egyes háziasszonyának a jobbkeze. Valószínűleg Jugoszlávia egyik legelső ún. brand terméke, a mindenki által jól ismert, nevető szakácsot ábrázoló rajzzal, aki összeérintett mutató és hüvelykujjával fordul felénk. Egy, ma már idős asszony találta ki, akit Koprivnicában mindenki csak Vegeta Néninek hív. A tény, hogy a Vegeta "titkos összetevője", a nátrium-glutamát kiemeli az étel ízét, ősidők óta ismert; a kínai konyha kommersz változatában régóta használt adalék.
Az elnevezés etimológiáját illetően két elmélet létezik: az egyiket a Klaić-féle szótár definíciójában olvashatjuk: a Vegeta a latin 'vegetus' (egészséges, erőteljes, erős) megfelelője. A másik a szót annak összetevőiből - vitaminok, glutamát és különös 'taste' - származtatja.


Sikerült meglepnie Terebessnek azzal, hogy a nátrium-glutamátról is ír:
Ázsiában legalább kétezer éve használják a nátrium-glutamátot az ételek ízének fokozására. Korábban a tengeri hínár főzetéből nyerték ki, ma fermentációs eljárással készül. A nátrium-glutamát a glutaminsavnak, a fehérjéket felépítő egyik aminosavnak a nátrium sója. A glutaminsav kálcium és kálium sói is ízjavító hatásúak.
Elég allergén anyagként írja le, de azt nem taglalnám itt és most. Akit érdekel, olvasson tovább ott megerősítés gyanánt.

Viszont nem azért jöttem, hogy nyavalyogjak a sok rossz dolog felett, meg hogy mi mindennel etetnek meg bennünket, hanem arról szeretnék ismét írni, ami használható és természetes. Most a zacskókon és porokon a sor.

Az első legyen pont egy Vegeta termék, amit nemrég jelent meg. Úgy gondolom, jó hír, hogy egy ilyen nagy gyártó is odafigyel az igényekre és egy kizárólag természetes összetevőket tartalmazó termékkel
jön ki a piacra, igaz? A Vegeta Naturella nevet kapta. Viszont nem tudom, mekkora bent a só aránya és bevallom, ez sem hoz lázba.

Korábban ígértem, hogy visszatérek DM Alnatura termékei közül a leveskockára, ami három ízben kapható: zöldség-, csirke- és marhahúsleves. Bár fogalmam sincs, mennyibe kerül egy
doboznyi kommersz leveskocka, az a 250-300 forint szerintem nem egy érvágás 6 kockáért.
Ha megadod a levesfőzés módját és idejét, nincs szükséged ilyen kockára. Ám nagyon gyakran olvasható receptekben: "végy fél liter alaplevet". Ha nem gondolkodtál előre, amikor feltetted a hús- vagy zöldséglevesed és nem tudsz lemerni róla fél liter alaplevet, ha csak egy gyors alapot akarsz készíteni mondjuk hagymaleveshez vagy húspároláshoz, akkor használd inkább ezt. Olvasd el, milyen normális hozzávalókból csinálják Alnaturáéknál a leveskockát. A nagyobb képhez kattints erre itt:

Tegnap pedig találtam egy számomra új Alnatura terméket a bolt polcán, amitől hasonló minőséget várhatunk: ételízesítőt ömlesztve, csinos üvegben, illetve zacskóban az üveg újratöltéséhez. Ez utóbbi kiszerelés éri meg a legjobban, ha jól emlékszem, kilója 3000 forint alatt van. Szívesen ajánlom a Vegeta-rajongók és -függők figyelmébe.

Aztán vannak zacsis leveseik is. A kb. 2,5-szeres árat (?) nem biztos, hogy sokan megfizetnék a rendszeres zacskósleves-fogyasztók közül, de pár alkalommal (lásd: kirándulás, nyaralás) talán megengedhetjük magunknak:
Alnatura bio gombakrém leves 43 g
Alnatura bio tyúkhúsleves tésztával 38 g
Alnatura bio paradicsomkrém leves 46 g
Alnatura bio zöldségleves teljes kiőrlésű tésztával 40


A kosztosom régebben sokszor evett olyan
kici kínai zackósz tésztát, mert hát kedvelte. A szecsuáni csípős marha (OMG....) volt az egyik kedvence. Jelentem, az én mániámnak köszönhetően - bár nem kértem -, elhagyta ezt a fura szokását és már ő sem tud szimplán, apróbetűolvasás nélkül a kosárba tenni semmit. Viszont elkezdett nyaggatni, hogy csináljunk olyan "zacskóslevest" mi magunk, mert szíves nasizik néha egy kis olyan tésztát fűszeres levesben. Nekem nem is kellett több, már soroltam is a hozzávalókat.

Hozzávalók ízlés szerint 1 főre:
2,5-3 dl víz
1 Alnatura leveskocka
1 ek Vegabond zöldségmix
pár csipet fokhagymapor
pár csipet vöröshagymapor
frissen őrölt fehérbors
esetleg fűszerpaprika por só,
1 marék vastagabb cérnametélt

Az ügymenet, gondolhatjátok, nem egy nagy kunszt, de persze szívesen leírom:
1) A leveskockát elmorzsolom és a Vegabond zöldségekkel együtt felteszem főzni a vízben.
2) Tovább ízesítem a többi porral ízlés szerint és kb. 10-15 percig főzöm.
3) Az utolsó percben a cérnametéltet belefőzöm és készen is vagyunk.

Utánanéztem, a zacskós fokhagymapor - hála Istennek - csak fokhagymát tartalmaz és mióta megvettem azt a zacskót, bizony van, hogy rájár a kezem, ha csak egy picire van szükségem. Kényelmes, az biztos.
A kedved szerint tegyél bele egy csipet erős fűszerpaprikát vagy a mai divatot követendő egy fél kávéskanál csilipelyhet. Esetleg egy kevéske
rizslisztet vagy kukoricakeményítőt (ezt csak a végén) az állaga miatt.
Hát, szerintem nem sokkal bonyolultabb kb. 5 zacskóból és fűszertartó üvegből beledobálni a lábosba a hozzávalókat, mint 1 zacskóból. Ha komolyan veszed és űzöd ezt a hobbit, keverd össze előre a kedvenc "ízfokozóidat", hogy aztán csak egy leveskoczkát, az ízfokozók üvegét és a tészta zacskóját kelljen külön-külön kinyitogatnod a forró víz mellett ácsorogva és kevergetve, ami összesen 2-3 percedet fog igénybe venni. Bizonyára nem autentikus az íz, de legalább megpróbáltuk.

Megígérem, kedves olvasó, hogy ezt a kitekintést kompenzálni fogom. Nem is akármivel, hanem egy olasz leves receptjével, amit nagy örömömre Dóritól kaptam nemrég. Maradnék inkább a szokványos levesfőzésnél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...